nieuws

Opnieuw banenverlies bij Spijkenisse MC

Het Spijkenisse Medisch Centrum moet volgend jaar opnieuw reorganiseren. Waarschijnlijk gaan enkele tientallen banen verloren. Het ziekenhuis leed in 2015 een verlies van drie miljoen euro.
Volgens het ziekenhuis zal de patiënt niets merken van de reorganisatie. Sterker nog, door slimmer samen te werken met de ziekenhuizen in Rotterdam en Dirksland hoopt het Spijkenisse Medisch Centrum zelfs meer operaties te kunnen uitvoeren.
Het Spijkenisse MC kampt al jaren met problemen. In 2013 ging het toenmalige Ruwaard van Putten ziekenhuis failliet. In afgeslankte vorm werd een doorstart gemaakt met hulp van drie ziekenhuizen in de regio.
Maar het patiënten aantal daalde in 2014 fors. Het ziekenhuis leed een verlies van 3,5 miljoen euro. Van de 320 banen gingen er vorig jaar 60 verloren.
Meer patiënten
Dit jaar is het opnieuw niet gelukt zwarte cijfers te behalen. Hoewel het aantal patiënten met twee procent steeg, vallen de financiën opnieuw tegen. Volgens Paul van der Velden, lid van de raad van bestuur van het Van Weel-Bethesda en mede verantwoordelijk voor de gezondheidszorg binnen het SMC, moet de organisatie nog efficiënter worden georganiseerd.
"Dan kan het niet anders dan dat er mensen zullen moeten verdwijnen", zegt Van der Velden. Hoe groot het banenverlies zal zijn is nog niet bekend. Vooral de ondersteunende diensten zullen vermoedelijk worden getroffen.
'Niets verandert'
Het Spijkenisse MC wil vooral benadrukken dat er voor patiënten niets gaat veranderen. Van der Velden: "Er blijven precies dezelfde artsen over die er nu ook zijn."
Het Maasstad Ziekenhuis en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland gaan zelfs meer operaties uitvoeren in Spijkenisse. "Er zal dus alleen maar meer kunnen in het Spijkenisse Medisch Centrum", aldus een optimistische Van der Velden.

Pand

Een grote kostenpost (1,6 miljoen euro) is het te grote gebouw voor het ziekenhuis. De helft van het pand aan de Ruwaard van Puttenweg staat leeg. "Daar zal zeker iets aan moeten gebeuren, het gebouw is veel te groot voor de hoeveelheid zorg die er geleverd wordt."
Verhuizen lijkt geen optie, omdat operatiekamers onlangs voor veel geld zijn vernieuwd. Er wordt nu gekeken om het ziekenhuis te kopen, zodat het Spijkenisse MC een gedeelte van het gebouw kan verhuren.
Het gaat om een bod van 5 miljoen euro. Op het pand zit nog een hypotheekschuld van 29 miljoen bij het Waarborgfonds Ziekenhuizen. De grond op en rondom het ziekenhuis is nog eigendom van de gemeente Nissewaard. Die bijzondere constructie heeft sinds het faillissement nog niet aan een oplossing bijgedragen.
Ikazia
De rol van het Ikazia Ziekenhuis bij het Spijkenisse MC verandert. Het Rotterdams ziekenhuis blijft bijdragen aan de zorg in Spijkenisse, maar is straks niet meer één van de eigenaren. Volgens het Ikazia past die rol beter bij de veranderingen.