nieuws

Pegidademonstratie in Rotterdam rustig verlopen

De demonstratie van ongeveer 50 Pegida-aanhangers op de Kop van Zuid in Rotterdam is zonder ongeregeldheden verlopen. Wel zijn er 36 tegendemonstranten aangehouden. Zij probeerden de Wilhelminapier op te komen.
Vooraf was alleen toestemming gegeven voor een Pegidademonstratie. De meeste tegendemonstranten zijn na verhoor weer vrijgelaten.
De ongeveer vijftig Pegidabetogers waren rond 15.00 uur klaar met hun protest. Ze zijn onder begeleiding van de politie per bus terug naar het verzamelpunt bij station Lombarijden gebracht.

Spandoeken

Met spandoeken en Nederlandse vlaggen voerden de betogers op de Wilhelminapier actie tegen de islam in Nederland. Een van de sprekers was de Belgische politicus Filip Dewinter van extreemrechtse politieke partij Vlaams Belang.
Zowel in het water als op de pier was er veel ME en politie op de been. De politie liet geen andere demonstranten toe op het terrein.
Tegendemonstranten
Bij een eerdere bijeenkomst van de organisatie in Rotterdam, eind november, werden ruim twintig tegendemonstranten aangehouden.
Pegida is een van oorsprong Duitse organisatie die vindt dat de islam niet thuishoort in Europa.

Moskee bezet

Zaterdagochtend was er in Dordrecht ook een demonstratie tegen de islam. Daar was de Al-Fath Moskee tijdelijk bezet door leden van de groep Identitair Verzet, die zich afzet tegen de multiculturele samenleving.
De betogers waren het dak van de moskee op gegaan en hadden daar spandoeken met anti-islamitische teksten en de Nederlandse vlag opgehangen. Zes demonstranten zijn aangehouden.
Foto's en video: Media TV

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl