nieuws

De laatste paniek voor Kerstmis

Lange wachtrijen, lege schappen en gestreste mensen: wie niet op tijd kerstboodschappen had gedaan, kon donderdag zijn borst natmaken. ''Er komen non-stop nieuwe klanten bij.''
Het was in de aanloop naar kerst weer druk in de winkelstraten. Niet alleen voor klanten waren het rusteloze dagen. Winkeliers werkten dag en nacht door om iedereen van kerstaankopen te kunnen voorzien. Zij sloten soms pas laat op de avond de deuren.
''Wij zijn gisterenmiddag begonnen en de hele nacht doorgegaan. De oven staat nog steeds aan'', vertelde Milan Janovic van De Engel Delicatessen in Rotterdam. De speenvarkens lagen er hoog opgestapeld. ''Er komen non-stop nieuwe klanten bij. Dan blijf je doorgaan.''
Niet bij alle winkels liep het storm. Sommige verkopers in de Markthal zagen vooral de afgelopen dagen veel klanten langskomen, maar donderdag bleef de topdrukte uit. Bij veel poeliers, traiteurs en viswinkels was het wel dringen.
Record
Nederlanders grepen de afgelopen dagen massaal naar de portefeuille voor lekkere kersthapjes en cadeaus. In totaal werd woensdag bijna 16,3 miljoen keer afgerekend met betaalkaarten. Een record, liet de Betaalvereniging Nederland donderdag weten.
Consumenten trokken van zaterdag tot donderdag 17.00 uur in totaal 74 miljoen keer de betaalkaart. Al die betalingen waren samen goed voor zo'n 2,15 miljard euro. De omzet bedroeg alleen donderdag al volgens de eerste cijfers 430 miljoen euro.
''24 december is altijd de topdag van het jaar'', klonk het ook in de Rotterdamse levensmiddelenindustrie. Niet alleen consumenten staan dan te dringen in de winkel. Ook kloppen hotels en restaurants aan die op het laatste moment verse waren willen.