HOEKSCHE WAARD

Legendarische discotheek Alcazar sluit voorgoed en veilt inboedel: van de draaitafel tot de ijskar

Wie kent uitgaansgelegenheid Alcazar in Puttershoek niet? Jarenlang kwamen mensen vanuit het hele land naar de Hoeksche Waard om feest te vieren. Maar nu komt daar een eind aan en sluit Alcazar voorgoed haar deuren. Maandag was er voor belangstellenden een kijkdag, want de hele inboedel wordt geveild.
Van draaitafel tot pizzaoven en van urinoir tot het karakteristieke ijscowagentje bij de ingang, alles gaat via een veiling in de verkoop. Tijdens de kijkdag komen horecaondernemers onder meer kijken naar de koelcel, terwijl oud-bezoekers van Alcazar vooral op zoek zijn naar herinneringen aan vervlogen tijden.
"Ik wil gewoon íets van Alcazar hebben", zegt een vrouw die ook meteen foto's maakt van de feestlocatie. "In mijn tijd had je nog geen mobieltjes met een camera en ik wil het toch vastleggen. De bordjes van de toiletten of de letters bij de deur, dat soort dingen. Het is voor de nostalgie, maar ook dat heeft een grens."
Als we doorvragen, dan blijkt de wens om iets te bemachtigen wel erg groot en kan het bedrag toch nog wel iets omhoog. De herinneringen zijn nog volop aanwezig: "Lekker stappen met vrienden, met familie danspasjes van elkaar nadoen. Het waren écht mooie tijden."
Alcazar gaat dicht en verkoopt de inboedel per veiling

Leen Streefkerk is samen met zijn tweelingbroer Jacob en jongere broer Jan-Willem eigenaar van Alcazar. Het is voor hem best een rare gewaarwording om allemaal mensen over de vloer te hebben die de zaak leeg komen kopen: "Het voelt als het einde. Ze komen alles opkopen en dan verdwijnt het allemaal. En dat doet me best een beetje pijn." De aanstaande sluiting geeft Streefkerk een dubbel gevoel: "Aan de aan de ene kant heb ik een leeftijd waarop ik wel wil stoppen met werken, aan de andere kant ga ik het wel vreselijk missen."

Nieuwe bestemming voor de locatie van Alcazar


Voor Jacob Streefkerk is het een rationele beslissing. "Leen en ik zijn 67 en willen eigenlijk met pensioen, dan moet je er een keer een punt achter zetten", zegt hij met een zakelijk oog. "Maar dat het ook een emotionele beslissing is, dat is natuurlijk duidelijk." Op de plek waar nu nog het gebouw van Alcazar staat, worden in de toekomst rond de zeventig woningen gebouwd.
Het ijscowagentje bij de ingang van Alcazar
Het ijscowagentje bij de ingang van Alcazar © Rijnmond

Toch verdwijnt Alcazar niet helemaal. Tijdens de coronacrisis bezorgde Alcazar maaltijden in de Hoeksche Waard en jongste broer Jan-Willem gaat dat deel van het bedrijf voortzetten: "We hebben een locatie gevonden en daar bouwen we een keuken in. De kwaliteit blijft hetzelfde en we gaan daar nog allerlei concepten aan hangen. Zo kun je thuis een stukje Alcazar op tafel krijgen."

Het laatste feest gaat niet door

"Het zal voor de Hoeksche Waard best een groot verlies zijn dat wij verdwijnen", zegt Leen Streefkerk. In het verleden had Alcazar landelijke bekendheid en kwamen er vanuit het hele land busjes naar Puttershoek met feestgangers. En dat het nu gaat stoppen zorgt voor emoties. "Dat horen we ook van onze gasten en dat doet je wat", zegt Streefkerk geëmotioneerd. "Het gaat niet zonder emoties natuurlijk."
Het was de bedoeling dat Alcazar er met een knalfeest uit zou gaan. Dat stond gepland op 3 en 4 september, maar door de coronacrisis gaat het feest Alcazar: The Final Reunion definitief niet door. "We kwamen met de burgemeester tot de conclusie dat er geen mogelijkheden waren in de regelgeving. En weer uitstellen met de mogelijkheid dat het later wellicht weer niet door kan, dat is geen optie. Heel erg teleurgesteld dat het zo eindigt, maar het is niet anders", besluit Streefkerk. Bezoekers die een kaartje hebben gekocht voor het feest krijgen hun geld terug, zo heeft de organisatie laten weten.

Heb jij je partner ontmoet in Alcazar? Mocht je eigenlijk niet en ging je er stiekem heen? Ben je wel eens onderweg naar huis in de sloot gefietst? Blaren op je voeten gedanst? Deel je herinneringen met ons via internet@rijnmond.nl


Wil je meebieden op de inboedel van Alcazar, klik dan hier.