Gaat u het bos in? Pas op voor teken

Wie in de winter door het bos loopt, denkt waarschijnlijk niet zo snel aan teken. Maar schijn bedriegt. Door het extreem zachte winterweer zijn veel beestjes juist actief, waarschuwt boswachter Thomas van der Es.
"Ook eind december zijn er veel volwassen teken die via broekspijpen, sokken en schoenen op je lichaam kruipen", zegt de boswachter van de Biesbosch. Hoewel het in het natuurgebied bij Dordrecht relatief meevalt met het aantal teken, melden boswachters uit het hele land dat de geleedpotigen nog volop in de weer zijn.

Teken kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overdragen. Dat kunnen echter niet alle beestjes. Alleen teken die de ziekte bij zich dragen, kunnen mensen besmetten.

Hoge temperatuur
Doordat de temperatuur deze winter hoog is, blijven de teken leven. Ze leggen eitjes, verzamelen bloed en larven hebben vrij spel, verklaart Van der Es. Normaal worden teken inactief als de temperatuur daalt. Als een ijsperiode aanbreekt met ijskristallen, kunnen ze zelfs doodgaan.

Het ziet er echter voorlopig niet naar uit dat het flink gaat vriezen. Volgens weerbureau Weeronline.nl is de kans groot dat deze maand de eerste vorstloze december ooit wordt, sinds de weermetingen in De Bilt in 1901 begonnen.
Deel dit artikel:

Reageren