KERK

Deze kasteelruïne is een verborgen pareltje in Hillegersberg

Het is een onbekend stukje Rotterdam waar niet iedereen de geschiedenis van weet. Een onontdekt pareltje zou je het kunnen noemen: de kasteelruïne Huis ten Berghe.
De resten van dit kasteel uit de dertiende eeuw zijn te vinden in Rotterdam-Hillegersberg. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten in de veertiende en vijftiende eeuw is het kasteel vernield. De overgebleven ruïne is altijd blijven staan en nu te vinden op de begraafplaats van de Hillegondakerk.
De kerk staat op een zandheuvel, waar de begraafplaats omheen ligt. Er liggen veel notabelen uit Rotterdam begraven, zoals leden van de families Mees, Hoboken en Pierson.

'Mensen zijn altijd een beetje verrukt als ze hier komen'

"Het gonst hier van de verhalen", vertelt koster Frans van Vliet. "Het is een prachtig plekje in Rotterdam. Het is wat verborgen", geeft hij toe. Vroeger was de kerk en de ruïne van Huis ten Berghe omgeven door land, tegenwoordig staan er huizen rondom de plek. "Mensen die op zoek zijn en dit aantreffen, zijn altijd wel een beetje verrukt van de plaats van de kerk en begraafplaats. Dat geldt ook voor de kleine details."
De tekst gaat verder onder de foto:
Pal naast de ruïne, de Hillegondakerk in Rotterdam-Hillegersberg
Pal naast de ruïne, de Hillegondakerk in Rotterdam-Hillegersberg © Rijnmond
Vroeger werden overledenen nog in de kerk begraven, vanaf ongeveer 1830 mocht dat niet meer. "Maar het kerkbestuur dacht dat mensen die wat te besteden hadden, graag een mooi plekje wilden hebben voor het nageslacht om een bezoekje aan te brengen. Toen hebben ze in de ruïne keldergraven gemetseld", legt Van Vliet uit. Tot de dag van vandaag worden er mensen op deze plek begraven.
Op de begraafplaats worden soms nog graven geruimd. "Maar de botten gaan nooit weg", zegt Van Vliet. "Ze blijven in het verzamelgraf dat hier ligt."
De tekst gaat verder onder de foto:
Koster Frans van Vliet in de Hillegondakerk
Koster Frans van Vliet in de Hillegondakerk © Rijnmond
Omdat de ruïne wat aan het zicht onttrokken is, gaan er volgens Van Vliet veel mensen aan voorbij. De koster zegt dat bezoekers altijd even binnen kunnen kijken. "Je kunt je even wanen in hoe het vroeger hier was", vertelt hij enthousiast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl