Documentaire 'de twee gezichten van Ahmed Aboutaleb' op NPO2

Een jaar lang volgden KRO-journalist Piet de Blaauw en interviewer Frénk van der Linden het spoor van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
De documentaire "De Twee Gezichten van Ahmed Aboutaleb" is volgens de makers een indringend portret van een 'burgemeester in oorlogstijd'. De documentaire houdt het beleid van de populaire Nederlandse politicus tegen het licht, en toont ook de schaduwkanten er van.

Het programma belicht volgens de makers een aantal minder bekende kanten van Aboutaleb. Zoals zijn kortstondige vrijage met de Lijst Pim Fortuyn die na de verkiezingszege in 2002 op zoek was naar bewindspersonen voor het nieuwe Kabinet. Aboutaleb was geïnteresseerd, hoewel hij nog kort daarvoor harde woorden had gesproken over LPF leider Pim Fortuyn.

'Rot toch op'-uitspraak
Het programma gaat ook in op de 'rot toch op'-uitspraak die de Rotterdamse burgemeester eerder dit jaar deed. In reactie op de terroristische aanslag op de redactie van het Franse blad Charlie Hebdo zei Aboutaleb tegen Nederlanders die met de daders sympathiseren: "Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot toch op!"

De Rotterdamse burgemeesters zegt in de documentaire met een goed gevoel terug te kijken op die uitspraak : "Ik ben er blij mee dat ik dat een keertje heel kras heb gezegd. Dat is echt het gevoel dat ik heb en ik ben blij dat ik daarmee het gevoel van miljoenen mensen heb vertolkt. Ik weet nu dat dat niet alleen miljoenen mensen in Nederland zijn maar ook daar buiten zijn het miljoenen."

Kritiek op opmerking Aboutaleb
In de documentaire komt ook Steven Lenos aan het woord. Hij is een deradicaliseringsexpert die door de gemeente Rotterdam is ingehuurd om trainingen te geven aan jongerenwerkers en onderwijzers. Lenos heeft moeite met Aboutalebs 'rot op'-uitspraak.

"Als jongeren met bepaalde onderwerpen bezig zijn, bevlogen zijn, bang zijn dan moet je daar mee aan de gang. Je kunt wel zeggen je mag niet boos zijn maar dan worden ze waarschijnlijk nog bozer. Je mag het niet weg stoppen want daar mee wordt het probleem alleen maar groter."

Ook de Haagse PvdA-wethouder Baldewsingh levert kritiek op Aboutalebs 'rot op'-uitspraak. "Je sluit de jongeren uit. Jongeren die hier zijn geboren, het zijn onze jongeren. Hoe kun je tegen onze jongeren zeggen: je hoort er niet meer bij. De oplossing van radicalisering ligt niet daar maar hier, in Nederland."

Diepgelovige moslim
De religieuze kant van Ahmed Abouteleb komt ook aan de orde in de documentaire.
Terwijl de burgemeester de wij-samenleving propageert waarin iedereen de vrijheid heeft om zijn eigen keuzes te maken, schetst het programma een diepgelovige moslim die per dag twintig keer bidt en niet wil dat zijn dochters met niet-moslims trouwen.

"De Twee Gezichten van Ahmed Aboutaleb is woensdagavond te zien om 21.10 uur op NPO 2.
Deel dit artikel:

Reageren