nieuws

Ottolanders maken zich op voor carbidschieten

In de Alblasserwaard wordt er op oudjaarsdag niet geknald met vuurwerk, maar traditioneel met carbid. Voor een Ottolandse vriendengroep is het carbidschieten met melkbussen echt passé. Ze gaan voor de grotere knallen met zelfgebouwde carbidtanks.
Vijf jongens bouwen zelf giertanken, melkwagens en expansievaten om tot ware carbidkanons.
"We proberen elk jaar wat anders", vertelt Mark Houweling enthousiast. Op het terrein van boomkwekerij Jungheim wordt het nieuwste pronkstuk getest: een oude dieselolietank met vijf pijpen, die voor vijf keiharde knallen tegelijk zorgen.
"Eind november begint het al te kriebelen", zegt Mark. "Dan komen we bij elkaar en bedenken we bij een biertje hoe we dit jaar van Goudriaan gaan winnen." Hij verwijst naar de wedstrijd die de twee aangrenzende dorpen elk jaar op oudjaarsdag organiseren. Dit jaar is de wedstrijd in Ottoland.
Goudriaan
"Ik denk dat we met onze tank wel kunnen winnen", zegt Mark, terwijl hij uitlegt hoe de nieuwste creatie werkt. "Het carbid stoppen we in de vijf pijpen, daarna gooi je er water bij en moet je het direct afdekken. Dat doen we met vijf voetballen."
Als de ballen er goed op zitten steekt Wilco Jungheim de nieuwe carbidtank aan. Even is het doodstil. En dan klinkt een loeiharde knal, spuiten er vlammen uit de pijpen en vliegen vijf ballen honderden meters de lucht in. Schaterlachend zien de jongens het tafereel aan. Dit jaar moet er gewonnen worden van Goudriaan.
De wedstrijd tussen Goudriaan en Ottoland wordt om 15.00 uur gehouden aan de Hoefweg in Ottoland.