VERBORGEN PARELS

Dordtse stadsgids weet het zeker: 'Venetië is het Dordrecht van het zuiden'

Met de schuit van Jaap Bouman door Dordrecht
Met de schuit van Jaap Bouman door Dordrecht © Rijnmond
Hij zegt dat hij geen bloed maar Merwewater door z'n aderen heeft stromen. Jaap Bouman is stadsgids in Dordrecht. Tijdens een tochtje over het water in de binnenstad met zijn negen meter lange schuit blijkt dat hij vol verhalen zit.
In de serie Verborgen Parels laat Bouman zijn Dordrecht zien. De stad met een rijke geschiedenis: "Dordrecht was een belangrijke stad. Toen wij hier al handel dreven, liepen ze in Rotterdam en Amsterdam nog in berenvellen rond."
Bouman stuurt zijn schuit, een zalmdrijver waarop negen gasten mee kunnen, door het historische centrum. De huizen staan er vlak langs het water. "Dordrecht wordt wel eens het Venetië van het Noorden genoemd", zegt Bouman met een trotse lach op zijn gezicht. "Maar eigenlijk kun je natuurlijk ook zeggen dat Venetië het Dordrecht van het zuiden is hè!"
De rondvaart van Jaap Bouman door Dordrecht

Nooit van het eiland af

Bouman komt uit een echte Dordtse familie: "Ik ben elfde generatie, ze zijn nooit het eiland van Dordrecht af geweest." Zijn rondvaarten gaan ook de rivier op, vanaf de Oude Maas wijst Bouman naar de overkant: "Zwijndrecht heeft een aantal visueel gehandicapte architecten, die mogen af en toe wat gebouwen neerzetten." Met een knipoog vervolgt hij: "Ze zeggen wel eens dat Zwijndrechtenaren de gelukkigste mensen van Nederland zijn. Weet je waarom? Ze hebben het uitzicht op Dordrecht."
Lees meer:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!