nieuws

'Terreurverdachte' eist schadevergoeding

Het Nationale Vuurwerk in Rotterdam
Het Nationale Vuurwerk in Rotterdam
Aïcha (20) uit Maastricht eist een schadevergoeding voor haar onterechte arrestatie. De vrouw werd op oudejaarsavond opgepakt, nadat de Limburgse politie een tip had gekregen over een op handen zijnde aanslag bij het Nationaal Vuurwerk in Rotterdam.
Pas op 2 januari werden de jonge vrouw en haar mannelijke medeverdachte weer vrijgelaten. Justitie in Limburg meldde dat "op geen enkele wijze is vastgesteld" dat de twee van plan waren een aanslag te plegen. Voor justitie is de zaak daarmee afgedaan.

'Grote impact'

Een schadevergoeding is gebruikelijk wanneer blijkt dat iemand onterecht is vastgezet, maar advocate Francoise Landerloo vindt dat in dit geval het standaardbedrag niet voldoet. "Het heeft zeer veel impact op haar gehad om op oudejaarsavond in haar nachtkleding thuis te worden weggehaald, om vervolgens voor twee dagen van haar vrijheid te worden beroofd", zegt ze.
De politie stond volgens advocate Landerloo op oudejaarsavond tot drie keer toe bij de Maastrichtse voor de deur. De derde keer werd ze meegenomen. Dat was volgens Landerloo ''rond half twaalf, kwart voor twaalf''. Op dat moment was duidelijk dat Aïcha zelf geen aanslag zou kunnen plegen tijdens het vuurwerk in Rotterdam, dat om middernacht losbarstte.

'Niet groter maken'

Veel is dus nog onduidelijk, maar het Openbaar Ministerie (OM) wil niet nader op de zaak ingaan. "We willen het niet groter maken dan het is", zei een woordvoerster. Uit welke hoek de onjuiste tip die bij de politie binnenkwam afkomstig was, blijft vooralsnog onbekend. Het OM hield het er zaterdag op dat ''het signaal zeer serieus werd genomen, mede vanwege het feit dat de vele toeschouwers bij de show gevaar zouden kunnen lopen''.
Aïcha, zoals de vrouw zichzelf noemt sinds haar bekering tot de islam, kwam vorig jaar in het nieuws toen op eigen houtje naar Syrië was gereisd om daar te trouwen met een jihadstrijder. Haar moeder reisde achter haar aan naar het door burgeroorlog verscheurde land om haar terug te halen.