NIEUWS

Duizenden demonstranten tijdens protestmars 'Unmute Us' in centrum Rotterdam

Liefhebbers en organisatoren van festivals, evenementen en nachtclubs lopen zaterdagmiddag in een protestmars door Rotterdam. Ze startten rond 14:00 uur op het Wilhelminaplein en lopen naar het Stadhuisplein. Ook in andere steden in Nederland worden vandaag protestmarsen gelopen. In Rotterdam zijn enkele duizenden mensen op de been om mee te lopen in de protestmars.
De mars is een reactie op het corona-beleid van de overheid. Grotere festivals en evenementen zijn nog steeds verboden, en nachtclubs zijn nog steeds gesloten. Deelnemers verwijten het kabinet 'zwabberend beleid' en 'willekeur'. Het gaat er bij hen niet in dat zij nog steeds met lege handen staan terwijl er 70.000 bezoekers welkoms zijn bij de Grand Prix in Zandvoort en daar zelfs een camping geopend wordt. Het toelaten van supporters in voetbalstadions roept ook veel verontwaardiging op.
De sfeer zit er goed in op de hele route van het Wilhelminaplein naar het Stadhuisplein. "Kippenvel, vooral de mooie vibe die er bij iedereen heerst. Dit is wat we willen, en wat we missen. We willen zo graag dat dit terug gaat komen. Het voelt elke keer alsof we twee stappen terug moeten zetten", zegt Berend Hesselink, ook bekend onder zijn artiestennaam Brickston. Hij is DJ en zou graag weer feesten organiseren en optreden.
Kijk hieronder naar de reportage over de protestmars. De tekst gaat verder onder de video:
Protestmars met duizenden mensen
De protestmars wordt gelopen onder de naam 'Unmute Us'. Volgens het huidige coronabeleid zijn meerdaagse festivals niet toegestaan en voor andere evenementen geldt een maximale capaciteit van 750 bezoekers met een coronabewijs. Over de doelstelling is één van de organisatoren, Aziz Yagoub, duidelijk: "We willen vanaf september met onze gehele branche volwaardig opengaan. Ondanks dat we niet dezelfde lobby hebben als de KNVB of de Grand Prix in Zandvoort."
Organisator Aziz Yagoub vertelt over de demonstratie. Kijk hieronder naar zijn interview:
Reactie van Aziz Yagoub, organisator van Unmute Us Rotterdam, op de hoge opkomst