Terminals Rotterdamse haven 24 uur plat

Rotterdamse havenwerkers zijn om 15.15 uur aan een staking van 24 uur begonnen. Er wordt gestaakt bij de Delta Terminal van ECT en Uniport. Een deel van de APM'ers werkt door nadat de directie op het laatste moment met extra toezeggingen kwam.
Bij de containeroverslagbedrijven in de Rotterdamse haven werken 3600 mensen. De komende jaren dreigen volgens de vakbonden achthonderd banen te verdwijnen door automatisering op de Tweede Maasvlakte.

Het is voor het eerst in dertien jaar tijd dat er in de Rotterdamse haven weer een grote staking plaatsvindt. De vakbonden willen daarna weer gaan praten met de werkgevers over werkzekerheid in de containersector. Als dat niet lukt, gaan ze waarschijnlijk opnieuw staken, maar dan langer.

Havenwerkgevers en het Havenbedrijf Rotterdam hebben overwogen om de staking via de rechter tegen te houden, maar hebben daar uiteindelijk vanaf gezien.

Schepen die uitwijken naar andere Europese havens, worden ook daar niet gelost. Dat hebben de vakbonden afgesproken met collega's in België, Frankrijk en Duitsland.

Door de staking was er hinder voor het verkeer naar Heijplaat. De afrit van de A15 was enige tijd dicht.15

Deel dit artikel:

Reageren