‘Bonden hebben akkoord APM in hand gewerkt’

De werknemers van APM Terminals (APMT) hebben van de directie een werkgarantie gekregen tot 1 juli 2020. En dat terwijl de vakbonden donderdag begonnen zijn met acties om werkgaranties voor de hele containersector in de Rotterdamse haven af te dwingen.
De OR van APMT verwijt de bonden de scheuring in het werknemersfront zelf te hebben gecreëerd.

Directie en OR van APMT werden het woensdagavond eens. Een saillant moment, want tegelijkertijd waren de collega’s van ECT en Uniport stakingen aan het voorbereiden.

Voorzitter Barry de Bel van de ondernemingsraad zegt dat er geen andere keuze was. ‘’De bonden hebben het zelf in de hand gewerkt’’, aldus De Bel, die ook lid was van de onderhandelingsdelegatie van de bonden.

‘’Er was geen ruimte voor overleg. Als ik voorstelde om individueel met bedrijven te gaan praten, was dat onmogelijk. Maar APMT wilde en kon verder gaan dan bijvoorbeeld ECT. En geloof me, veel werknemers bij APMT zitten helemaal niet te wachten op acties.’’

Aanvullend
Het bereikte akkoord tussen de OR en directie gaat over aanvullende voorwaarden. Die worden straks gevoegd bij een nieuwe cao, waar nu actie voor wordt gevoerd. Er zijn ook afspraken gemaakt over een vijfjarige regeling voor de oudere werknemers.

De Bel: ‘’De mensen krijgen het akkoord thuis gestuurd. Daar kunnen ze een handtekening zetten, of niet.’’

Volgens De Bel mogen de mensen die tekenen wel staken. ‘’Maar je bent wel een beetje schizofreen als je na zo’n handtekening nog wilt staken. Iedereen blijft wel vrij om een keuze te maken.’’

Draagvlak
De Bel weet niet of hij nog welkom is bij de vakbonden. ‘’Dat merk ik wel. Ik denk dat ik vooral in de delegaties mocht zitten omdat de bonden dan konden ze zeggen dat het draagvlak bij APMT hadden. Ik denk dat we met dit akkoord veel onrust bij APMT hebben voorkomen.’’

Na het bereiken van het akkoord is nog een mail gestuurd naar de bonden om toch te komen praten met de directie van APMT.

De Bel: ‘’Het enige antwoord was: willen jullie svp stoppen met stalken...’’
Deel dit artikel:

Reageren