nieuws

Staking in Rotterdamse haven voorbij

De staking bij de terminals in de Rotterdamse haven is voorbij. Vrijdag rond 15:00 uur gingen de ploegen weer aan het werk. De staking begon precies 24 uur eerder.
Van te voren was al aangekondigd dat de staking precies een etmaal zou duren. Havenwerkers van ECT en Uniport blokkeerden de poorten. Daardoor konden vrachtwagens ook RST op Heijplaat een tijd lang niet bereiken.
Medewerkers van APM deden niet allemaal mee aan de actie. Zij kregen van de directie op het laatste moment een beter bod. Het werk lag wel stil, maar dat kwam volgens de directie door het stormachtige weer.

Gesprekken hervat

De bonden gaan maandag weer met de werkgevers om de tafel zitten om voor de hele sector een baangarantie tot 2020 te krijgen. Door te toenemende automatisering op de terminals dreigen honderden banen verloren te gaan.
De vakbonden hebben verder voorgesteld om oudere werknemers nog maar 50 procent te laten werken, maar dan wel tegen 95 procent van hun huidige loon en met behoud van 100 procent pensioenopbouw. De werkgevers willen niet zo ver gaan.

Beperkte schade

Het was de eerste massale havenstaking in dertien jaar. De schade valt volgens het Havenbedrijf Rotterdam mee. Er lag vrijdag slechts één groter containerschip stil aan de kades van de betrokken terminals, plus zes kleinere kustvaarders.
Andere schepen die op Rotterdam varen, spelen in op de actie door hun vaartempo te vertragen.