nieuws

'Mogelijk nieuwe poging om Jeugd OS binnen te halen'

Een paar jaar geleden probeerde Rotterdam de Jeugd Olympische Spelen in 2018 naar de stad te halen. Dat lukte niet. In 2013 maakte het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekend dat de Argentijnse stad Buenos Aires het evenement mocht organiseren. Toch gaat Rotterdam mogelijk een nieuwe poging wagen, voor de Jeugd OS van 2023. "Ik heb opdracht gekregen van het college van B&W van Rotterdam om een haalbaarheidsonderzoek te doen om te kijken of het zin heeft om ons kandidaat te stellen," zegt Jos van der Vegt, die het onderzoek leidt.
"De vorige keer verloren wij van een land in Zuid-Amerika (Buenos Aires, red.), wij denken nu goede kans te maken omdat ook het IOC weer terug wil naar compacte spelen en niet meer naar, met alle respect, bijvoorbeeld Dubai of Bakoe. Dat geeft nieuwe kansen voor kleinere landen om grote evenementen te organiseren. Het college van B&W, wethouder Adriaan Visser voorop, stimuleert ons om te kijken of het haalbaar is. Daar zijn we nu hard mee bezig. Eind dit jaar gaan we beslissen. Ik hoop dat we ons kandidaat stellen met een bidbook, om dan in 2017, wanneer het besloten wordt, het evenement binnen te halen."
Van der Vegt vervolgt: "Het is een grote uitdaging om te kijken waar we geld vandaan kunnen halen. We mikken een beetje op een derde, derde en derde. Dus overheid, bedrijfsleven en overigen, denk aan loterijen of goede doelen. We zijn hard aan het werk om te verkennen hoe we dat financieel kunnen dekken."
Vorig jaar slaagde Rotterdam er al in om de World Police and Fire Games naar de stad te halen in 2021. "In juni van dat jaar. Een groot evenement met tienduizend deelnemers, 64 sporten voor mensen uit die sector. Een enorme economische impuls voor Rotterdam. Heel veel mensen uit Amerika, waar dit ontstaan is, komen naar Rotterdam en nemen allemaal vrienden en familie mee. In twee weken verwachten we zo'n 30 a 40.000 mensen die van buiten Nederland naar de regio komen."
Voor 2025 doet Rotterdam, daar is Van der Vegt niet bij betrokken, mogelijk een poging om de Expo binnen te halen. "Zou geweldig zijn, die evenementen in 2021, 2023 en 2025."