RIJNMOND SPORT

Denksporters openen 'nieuw seizoen' in Grandstand van CHIO tegen grootmeester: 'Je wint niet, maar het is goed voor de ervaring'

Jan Timman, grootmeester in het schaken
Jan Timman, grootmeester in het schaken © Rijnmond
Ooit werd hij de 'best of the West' genoemd, Jan Timman, grootmeester in het schaken en afgelopen week op bezoek bij de Grandstand van het CHIO. Daar kwamen zowel schakers als bridgers bij elkaar om het nieuwe seizoen van de denksport te openen en zo'n twintigtal schakers mochten proberen om grootmeester Timman te kloppen in het simultaan schaken.
Zo af en toe mist hij weleens iets, zo geeft Jan Timman toe. De man die ooit tot de tweede plek op de wereldranglijst geraakte en zijn grootste schaaksuccessen in de jaren '70 en '80 kende. Maar toch is tijdens deze avond van de Erasmus Bridge- en Schaakweek 2021 niemand tegen hem opgewassen. Van jong tot oud, niemand weet van Timman te winnen. Wel komen er vier remises uit: "Waarvan twee tegen hele jonge spelers ja, maar bij eentje daarvan gaf ik eigenlijk een heel makkelijke overwinning weg."
Tekst gaat verder onder de video.
Denksporters openen 'nieuw seizoen' in Grandstand van CHIO tegen grootmeester: 'Je wint niet, maar het is goed voor de ervaring'

Vier remises, nul nederlagen

Het tekent Timman en alle schakers deze avond in zijn algemeenheid. Allemaal zijn ze flink streng voor zichzelf en zo ook Joaquin Aarts (14) uit Rotterdam, die één van de vier gelukkigen is die de grootmeester op een remise weet te houden en niet degene was tegen wie Timman zogezegd een 'makkelijke overwinning' weggaf. "Het kon misschien nog net iets beter, want er waren denk ik kansen die ik had moeten benutten. Maar toch ben ik wel blij met zo'n resultaat."
En terwijl Timman de ene na de andere tafel afgaat en langzaam steeds meer uitdagers zich gewonnen moeten geven, houdt ook de eveneens 14-jarige Dana Verheij het lang vol. In haar leeftijdscategorie behoort ze tot één van de meest getalenteerde schakers van Nederland maar helaas komt zij deze avond net tekort. "Maar het is heel leuk om tegen een grootmeester te spelen, op die manier kan je goed ervaring op doen."
En die ervaring hopen deze regionale schaaktalenten mee te nemen naar de toekomst. Al weten ze allebei niet of ze ooit zover als Timman zullen komen. "Ik zou het wel leuk vinden, maar ik vind school nu ook nog heel belangrijk", zegt Dana, terwijl Joaquin wel al zachtjes durft te dromen. "Het zou leuk zijn om steeds iets verder te komen en dan die status te bereiken, maar makkelijk is het zeker niet."