nieuws

Artsen pleiten voor gedwongen keizersnee

Een zwangere vrouw moet gedwongen kunnen worden tot een keizersnee. Daarvoor pleiten twee artsen van het Erasmus MC in Rotterdam in het vakblad Medisch Contact.
Als het leven of de gezondheid van het ongeboren kind in gevaar komt, moet de arts naar de rechter kunnen stappen. Die kan dan beslissen of een keizersnee moet worden uitgevoerd, ook al weigert de moeder.

Veiliger

Nu is het zo dat de moeder zelf beslist over de medische ingreep. Toch is het volgens gynaecoloog Tom Schneider van het Erasmus MC in sommige gevallen voor de baby veiliger om voor een keizersnee te kiezen.
"Het kan toch niet zo zijn dat een voldragen foetus helemaal niets heeft in te brengen, zelfs niet als de weigering van de moeder geen reële basis heeft", zegt het duo. Dergelijke situaties zouden in het Rotterdamse ziekenhuis twee tot drie keer per jaar voorkomen.
Het komt volgens Schneider voor dat baby's overlijden als gevolg daarvan.

Spoedoperatie

Hij stelt voor dat bij een weigering van de moeder meteen een rechter wordt ingeschakeld. Die komt dan naar de verloskamer en neemt een beslissing. Als de tijd er niet is, mag de arts overgaan tot een spoedoperatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl