GGD

Celstraf geëist voor Alblasserdammer die in GGD-dossiers gluurde

Horeca verliest personeel door concurrentie GGD
Horeca verliest personeel door concurrentie GGD © Rick Huijzer
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, dan gaat een 23-jarige man uit Alblasserdam de cel vanwege het delen van vertrouwelijke GGD-informatie. Als medewerker van een callcenter van de GGD zou hij onrechtmatig van 32 personen adres- en persoonsgegevens hebben opgezocht, overgenomen of verspreid. Het OM eist zes maanden cel tegen hem, waarvan drie voorwaardelijk.
De verdachte Alblasserdammer zou begin dit jaar dossiers van bekende Nederlanders hebben ingezien en doorgestuurd naar een vriend. Die bood ze te koop aan in de berichten-app Telegram. Tegen de vriend uit Heiloo is twaalf maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het zou onder meer gaan om de gegevens van Peter R. de Vries, Lil Kleine en John van den Heuvel.
Justitie kwam de mannen op het spoor dankzij een journalist van RTL Nieuws. “Als je zulke gegevens verkoopt, kan je er wel van op aan dat daar niet zuiver goede intenties achter zitten. Verdachten hebben hierbij het risico op de koop toe genomen de veiligheid van personen in gevaar te brengen”, laat de officier van justitie weten.
Ook hebben de verdachten volgens het OM het vertrouwen in de GGD geschonden. Verder neemt justitie de verdachten kwalijk dat door hun handelen de testbereidheid daalde nadat het nieuws van het datalek naar buiten kwam.
De rechtbank in Utrecht doet over twee weken uitspraak.