Medicijngebruik aan laaggeletterden uitgelegd in expo R'dam

Bijsluiters lezen van medicijnen, het is vaak een ingewikkelde klus voor mensen die grote moeite hebben met lezen en schrijven. In de Centrale Bibliotheek van Rotterdam is daarom woensdag een tentoonstelling geopend over medicijngebruik en laaggeletterdheid.
De expositie is opgezet door apothekers, omdat het voor juist medicijngebruik belangrijk is om goed te kunnen lezen. "Als je de begrippen niet goed begrijpt, kan het mis gaan. Dat kan gevaarlijke situaties tot gevolg hebben", legt Ilse Oranje van de KNMP, brancheorganisatie voor apothekers, uit.

Om laaggeletterden te helpen heeft de KNMP 24 symbolen ontwikkeld die uitleg geven over hoe medicijnen moet worden ingenomen. "Het is de bedoeling dat apothekers mensen erop wijzen dat die symbolen bestaan", aldus Oranje. De tentoonstelling in de bibliotheek geeft hier ook uitleg over.

Problemen
Koos Vervoort was een van de aanwezigen tijdens de opening van de expositie. Hij is lange tijd laaggeletterd geweest en dat leverde heel wat problemen op toen hij medicijnen moest slikken vanwege zijn reuma.

"Ik kreeg daarvoor ontzettend zware medicijnen als prednison. Ik heb toen meteen aangegeven dat ik de bijsluiter niet begrijp", aldus Vervoort. "Gelukkig heb ik daar goede ondersteuning bij gehad."
Deel dit artikel:

Reageren