nieuws

Drugsverdachte Dennis van den B. komt vrij

Drugsverdachte Dennis van den B. uit Berkel en Rodenrijs komt vrijdag vrij. De Rotterdamse rechter zegt dat er wel bewijs tegen hem is, maar hij mag tijdelijk naar huis in afwachting van zijn strafproces.
Van den B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 300 kilo cocaïne, in december 2013. Hij ontkent. De bekendmaking van zijn vrijlating verliep curieus. Toen de rechter zei dat er wel bewijs is, verliet Dennis van den B. boos de zaal en smeet een stoel op de grond. Hij hoorde daarom niet dat de rechter vervolgens zei "U mag morgenochtend om tien uur naar huis."
De naam van Dennis van den B. duikt ook op in de zogeheten vergismoord op Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs. Justitie denkt dat Van den B. het eigenlijke doelwit was en dat de schutter de verkeerde heeft gedood.

Vergelding

In de lezing van justitie was de moord een vergelding voor het mislukken van het transport van 300 kilo. Van den B. heeft er een eigen theorie over: de moord staat los van de 300 kilo en had te maken met een persoonlijke ruzie.
Die ruzie was met medeverdachte René F. en draaide om geld. Toen F. niet wilde betalen zou Dennis van den B. hebben gedreigd om diens vrouw te vertellen dat haar man vreemdging. Advocaat Schuurman: "In het dossier lees ik het volgende: René F. zou aan anderen hebben verteld dat hij Dennis wilde liquideren vanwege die ruzie."
René F. is onlangs in Argentinië aangehouden. Hij wordt verdacht van een ander drugstransport, van 3000 kilo cocaïne. Justitie ziet hem op dit moment niet als moordverdachte. F. wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland.

Vriendin

De vriendin van Dennis van den B., Angelique, denkt niet dat hij veel gevaar loopt nu hij van de rechter naar huis mag. "De man die het waarschijnlijk op hem had gemunt, zit ver weg en vast." Ze is heel blij dat hij vrijkomt. "Hij zit zeven maanden vast en heeft echt wel een jas uitgedaan. Het is zwaar als je onschuldig vastzit. Ik ken mijn mannetje: hij heeft echt niks met dat drugstransport te maken."
Dennis van den B. zou volgens justitie banden hebben gehad met een corrupte Rotterdamse douanier, Gerrit G. De douanier wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere drugstransporten. Hij is al een tijd op vrije voeten, om zijn ernstig zieke vrouw te kunnen bijstaan.

Hakkelaar

Advocaat Jan-Hein Kuijpers wilde in de zaak van Gerrit G. een opmerkelijke getuige laten horen: Johan V., alias "De Hakkelaar". Volgens Kuijpers duikt de naam van deze hasjbaron uit de jaren negentig op in het dossier. "Hij wordt door andere verdachten genoemd. Ik wil hem in ieder geval vragen of hij mijn cliënt kent."
Justitie zag het nut niet van een dergelijke ondervraging. Johan V. staat in ieder geval niet op de lijst van 29 verdachten. De rechter in Rotterdam besloot vrijdag dat Johan V. niet zal worden gehoord als getuige.