PODCAST

88-jarige chauffeuse geeft diepste wens prijs in podcast voor oudere Rotterdammers: 'Ik wil racen op Zandvoort!'

Ellen Verkoelen in gesprek voor haar Podcast
Ellen Verkoelen in gesprek voor haar Podcast © 50Plus
Ze laadt haar opname-apparatuur in een bakfiets en gaat ermee op pad. Ellen Verkoelen, voorvrouw van 50Plus in Rotterdam, wil weten wat er leeft onder de oudere inwoners van de stad. De gesprekken die ze voert, zijn ze te horen in een heuse podcast: Ellen PLUS.
Het idee voor een podcast - audio die je op verzoek kunt afspelen - ontstond toen de Rotterdamse Rekenkamer een onderzoek over ouderen presenteerde. Daaruit bleek dat het college helemaal niet wist wat nou eigenlijk de behoeften zijn van senioren in de stad. Verkoelen wil hun wensen en verlangens laten horen. Wie graag iets wil vertellen, kan zich aanmelden voor een gesprek.
Een van de personen die ze al gesproken heeft is mevrouw Brands, die nog steeds autorijdt. Als de 88-jarige chauffeuse er op uitgaat, heeft ze haar wagen vaak volgeladen. Andere ouderen reizen mee. Wat haar grootste wens is, wil Verkoelen van haar weten. Daar hoeft mevrouw Brands niet lang over na te denken. "Racen op Zandvoort!", lacht ze.

Dor hout

Verkoelen wil niet alleen laten horen wat er leeft onder ouderen, zegt ze. Ze wil hen ook het gevoel geven dat ze er toe doen. "Ouderen zijn het cement van de samenleving. Ze verbinden het heden en het verleden. Je moet niet tegen hen zeggen: 'ga maar achter de geraniums zitten'. Of : 'wordt maar dor hout.'"
"Soms benader ik zelf mensen", vervolgt ze. "Dan zeggen ze best vaak: u moet bij mij niet zijn, ik heb niks te melden. Maar als je je apparatuur aanzet, kómen er toch verhalen..."