ERASMUS MC

Onderzoek van Erasmus MC brengt medicijn tegen artrose dichterbij

medicijnen
medicijnen © Rijnmond
Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben naar eigen zeggen een mijlpaal bereikt in het onderzoek naar artrose. Ze hebben honderd dna-variaties en 77 genen gevonden die het risico op de ongeneeslijke gewrichtsziekte vergroten.
De vondst zal op den duur leidt tot een therapie waarmee artrose kan worden genezen of voorkomen, vermoeden de onderzoekers. Over acht tot tien jaar moet zo'n therapie er zijn.
Artrose is een aandoening aan de gewrichten waaraan alleen al in Nederland naar schatting ruim een miljoen mensen lijden. Een van de belangrijkste kenmerken is afbraak van het kraakbeen. Dat veroorzaakt chronische pijn en stijfheid. Genezing van is niet mogelijk. Patiënten worden behandeld met bijvoorbeeld pijnbestrijdende middelen en fysiotherapie.
Bekend was al dat artrose voor een deel erfelijk wordt bepaald, maar nog niet eerder werd van zo veel dna-variaties en genen vastgesteld dat ze hierbij een rol spelen, zegt Cindy Boer. Zij is een van de hoofdonderzoekers van de internationale studie, 's werelds grootste genetica-onderzoek naar artrose tot nu toe.

Eerste stap

De vondst leidde tot een hoopvolle conclusie over een medicijn. "We hebben alle gevonden genen door een medische database gehaald", zegt Boer. "En wat bleek: bij zeker de helft van de genen zijn er bestaande medicijnen op de markt die er invloed op hebben. Dat is eigenlijk al de eerste stap voor medicijnonderzoek."
Het is overigens niet zo dat artrose nu de wereld uit geholpen is. "Het is theoretisch dat die medicijnen zouden helpen. Nu moet worden gekeken hoe die genen werken in de ziekte en hoe de medicijnen kunnen ingrijpen. Dan moet worden getest of het echt werkt bij het behandelen of voorkomen van artrose."

Artrose te genezen

Boer weet zeker dat artrose in de toekomst te genezen is. "Absoluut, daar ben ik echt van overtuigd. We kunnen het zeker gaan behandelen. Genezing hoop ik ook op, maar dan kan ik niet met 100 procent zekerheid zeggen. Maar ik weet zeker: binnen nu en tien jaar zal er iets zijn."
Want hoewel deze studie een van de grootste samenwerkingsstudies ooit is, is tien jaar nog een flink lange periode. "We werken ook aan de vervolgstudies en ik hoop ook zeker dat het hierdoor sneller gaat. Maar helaas ligt het niet alleen aan het aantal mensen dat eraan werkt. Voor corona-onderzoek was heel veel geld beschikbaar, daarom is het vaccin er ook zo snel. Bij artrose is dat helaas niet het geval."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl