Paul wil een standbeeld voor Sifan Hassan naast atlete Fanny Blankers-Koen bij de ingang van Blijdorp

Met één been vooruit gestrekt en een bijna euforische lach op haar gezicht is de Amsterdamse atlete Fanny Blankers-Koen vereeuwigd tegenover de ingang van Diergaarde Blijdorp. Maar wie dat beeld precies gemaakt heeft, staat er niet bij. Net zoals niet genoemd staat wie die afgebeelde vrouw nu precies is. Een doorn in het oog van Rotterdammer Paul Uitdenbogaard

Als het aan hem ligt, wordt er rap een bordje met kunstenaar en informatie over de atlete geplaatst. En daar moet het niet bij blijven. "Met de prachtige prestaties van Sifan Hassan op de Olympische Spelen dacht ik: doe er een beeld van haar bij. Zet er dan een bordje bij van wie de makers en deze vrouwen zijn, en dan krijg je iets heel moois!", weet Uitdenbogaard zeker.

Hassan stal de show op de Olympische Spelen in Tokio, waar ze 'één keer brons en twee keer goud pakte. Blankers-Koen won 70 jaar terug vier keer goud op de Olympische Spelen in Londen, werd ook wel de Vliegende Huisvrouw genoemd en werd uiteindelijk geëerd met het standbeeld tegenover de ingang van Diergaarde Blijdorp.

Eer voor z'n werk

"Ik herken Fanny nog wel", vertelt Uitdenbogaard, "maar ik denk dat veel mensen haar niet meer herkennen. Ik denk dat mensen niet eens weten wie ze is." Wat hij persoonlijk erg jammer vind. "Net als degene die het kunstwerk heeft gemaakt: hij mag ook wel wat eer voor z'n werk krijgen." Want ook de naam van kunstenaar Han Rehm staat nergens bij het beeld vermeld.

Om zijn plan te realiseren heeft Uitdenbogaard een brief geschreven naar de Rotterdamse gemeenteraad. Ook burgemeester Aboutaleb heeft er eentje in z'n postvakje gekregen, maar antwoord heeft Uitdenbogaard nog niet gehad. "Ik heb het al een paar weken geleden gestuurd, maar ik wacht het nog even af. Ik hoop dat ze er wat mee gaan doen!"

Deel dit artikel: