Bonussen voor nieuwe leraren liggen gevoelig in het onderwijs

In de Rotterdamse onderwijswereld wordt met gemengde gevoelens gereageerd op de bonus van 5000 euro voor nieuwe leraren schei-, natuur- en wiskunde. "En die anderen dan?"
Rotterdam wil het onderwijs in de stad fors verbeteren en trekt daarvoor de komende jaren 7.7 miljoen euro uit. Behalve de bonus voor nieuwe, bevoegde leraren stelt de gemeente voor alle docenten een Rotterdampas en opleidingsmogelijkheden beschikbaar.

Waardering
Met name de bonus ligt gevoelig. "De Rotterdamse leraren die hier al jaren voor de groepen en de klassen staan, worden die niet achtergesteld?", zegt Celine van der Geest van basisschool de Provenier.

"En deze mensen werken al met heel veel passie en hart voor onze Rotterdamse leerlingen en scholieren. Die willen natuurlijk ook wel zo'n stukje waardering. Ik ben benieuwd hoe dat gaat vallen, want het verschil mag er eigenlijk niet zijn. Bij ons op school wordt er al veel over gepraat."

We groeien als kool
"Nederland heeft 4800 fulltime docenten te weinig voor het voortgezet onderwijs. In Rotterdam zal dat ongeveer 1800 fte zijn. Wij groeien ook nog eens als kool, dus wij hebben een serieus probleem met de tekorten", zegt Eric van 't Zelfde van het Hugo de Groot College.

"Ik denk dan ook dat het landelijk probleem te groot is om op lokaal niveau op te lossen. Ik denk dat dit niet veel gaat opleveren. Tegelijkertijd heeft de gemeente wel de moed om er iets aan te doen, dus ik ben benieuwd."

Ergens mee beginnen
Wethouder Hugo de Jonge benadrukt dat dit de eerste keer is dat met wervingspremies wordt gewerkt in het onderwijs. Dat uit onderzoek van Centraal Planbureau (CPB) zou blijken dat financiële prikkels niet werken in de onderwijssector wijst hij van de hand. "Pas over een paar jaren weten we het, maar we zullen er toch eerst mee moeten beginnen."

Maandag aan het eind van de middag werd de Onderwijs CAO Rotterdam symbolisch ondertekend op de Wolfert van Borselen Scholengroep.
Deel dit artikel:

Reageren