Van Waningpand nog steeds in zwaar verval

Het rijksmonument Van Waningpand in Rotterdam-Feijenoord wordt zwaar verwaarloosd door de gemeente Rotterdam. Dat concludeert het Rotterdamse VVD-raadslid Jan-Willem Verheij. Het pand is compleet dicht getimmerd en is omringd door hekken.

In 1990 is de gemeente Rotterdam eigenaar geworden van het voormalig kantoor van de beroemde cementfabriek Van Waning aan de Nijverheidstraat. Sinds de koop heeft de gemeente de plicht om het rijksmonument te onderhouden.

In 2012 stellen diverse raadsleden kritische vragen aan het college. Tot op heden krijgen ze allemaal dezelfde reactie terug van de gemeente. "We zijn in onderhandeling met een partij, de afspraak is bijna rond. Zodra de verkoop is gelukt, horen jullie wie het is geworden", aldus een woordvoerder van de gemeente.

RTV Rijnmond heeft mails in handen waaruit blijkt dat de gemeente deze mededeling al sinds begin 2014 geeft. "Zo lang ben je echt niet aan het onderhandelen met één partij. Het is nu zaak dat er snel iets met het pand gebeurt voordat het niet meer nodig is", zegt een geïrriteerde Jan-Willem Verheij van de VVD. Het raadslid hoopt dat de verantwoordelijk wethouder snel met een echt antwoord komt.

Uniek pand
Het pand Van Waning is gebouwd in 1898 en heeft vele functies gekend. Zo hadden diverse aannemers hun kantoor erin gevestigd.

"Het pand is één van de weinige in Nederland die stammen uit de tijd dat beton in huizen voor het eerst werd gebruikt. De Rijksdienst heeft dit niet voor niks een rijksmonument gemaakt", aldus de Bond Heemschut, die opkomt voor monumentale panden.

Verdrietig
Oud-eigenaar Van Waning is zwaar teleurgesteld in de gemeente: "Als ik het pand zo zie dan heb ik echt spijt dat ik het ooit heb verkocht. Ik krijg er tranen van in mijn ogen", aldus Jaap van Waning.

Deel dit artikel:

Reageren