Stadsecoloog: ‘NS moet spreeuwen Rotterdam Centraal omarmen’

De Rotterdamse stadsecoloog André de Baerdemaeker vindt het geen goed idee dat de NS spreeuwen uit het Centraal Station probeert te verjagen met een speciale laser. Volgens hem horen de vogels juist bij het Rotterdamse station.
Eerder deze week werd bekend dat de NS een speciale vogelverjaaglaser heeft neergezet op een van de liftschachten. De vogels zouden voor overlast zorgen bij de reizigers. Volgens het bedrijf Bird Control Group zouden de vogels bang worden van de laserstraal en uiteindelijk uit het station verdwijnen.

Vrolijk elementje
Stadsecoloog André de Baerdemaeker van het Bureau Stadsnatuur Rotterdam erkent dat de spreeuwen vogelvriendelijk verjaagd worden, maar vindt ook dat die vogels juist bij het station horen.

“Ik denk dat veel mensen het met me eens zullen zijn dat die spreeuwen toch wel een vrolijk elementje zijn hier op gure dagen als we moeten wachten op een trein, misschien wel met vertraging. Het is altijd leuk als er een paar vogels langs komen kwetteren.”

Spreeuwen ‘lezen’ mensen
Het is volgens De Baerdemaeker ook geen 100 procent sluitende oplossing. “Spreeuwen weten precies waar ze het best croissantkruimels kunnen scoren en dat is hier op het Centraal Station van Rotterdam. Er zijn hier veel mensen die een hapje eten en die spreeuwen weten als geen ander wie wat uitdeelt en wie niet. Ze lezen de mensen als het ware. Mensen die vrijgevig zijn worden al snel omringd door een groepje hongerige spreeuwen.”

“Ze weten dat als ze hier in de ochtend aan komen vliegen, aan het eind van de dag met een gevuld buikje weer weg kunnen vliegen. Het is altijd de moeite waard hier te komen, laser of geen laser. Daarnaast zitten ze in het CS beschut tegen roofdieren. Er zijn geen meeuwen en er lopen ook geen katten rond op het station.”

Gaat slecht met de spreeuwen
Volgens De Baerdemaeker gaat het om spreeuwen die uit Scandinavië komen om hier in Nederland te overwinteren. ‘Onze’ spreeuwen zitten nu in het zuiden. Ook gaat het volgens de stadsecoloog steeds slechter met de spreeuwen in ons land. Het worden er steeds minder, zeker in Rotterdam.

“De NS maakt een denkfout”, stelt De Baerdemaeker. “Ze zouden die spreeuwen eigenlijk moeten omarmen, juist als een stukje natuur dat dicht bij ons ligt. Deze vogels zoeken ons juist op en verstoppen zich niet in de bossen. Bovendien doen ze ons geen kwaad.”

Zilveren camera
Overigens werd woensdag ook bekend dat een fotoreportage over Rotterdamse spreeuwen van fotograaf Jasper Doest is genomineerd voor de Zilveren Camera. In zijn serie is een prominente plaats ingeruimd voor de spreeuwen op het Rotterdamse Centraal Station.

Deel dit artikel:

Reageren