BOTLEK

Brand op schip in de Botlek kan nog dagen duren: 'Het blijkt groter dan verwacht'

De brand in de Quebecstraat in de Botlek
De brand in de Quebecstraat in de Botlek © MediaTV
De broeibrand die sinds woensdagmiddag woedt bij metaalrecyclingbedrijf EMR kan mogelijk nog dagen duren. Dat zegt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar de brandweer onder valt.
"De brand blijkt groter dan verwacht. Het duurt lang", laat woordvoerder Daphne Rozenburg van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond weten. Omdat de rookontwikkeling vanaf donderdagnacht 01:00 uur erger werd, is er door de veiligheidsdiensten besloten om op te schalen.
Er zijn drie tankwagens en ook het Havenbedrijf is aanwezig bij de brand. Momenteel probeert de brandweer de lading van het schip te halen. "We hebben de luiken van het schip opengezet. Op dit moment zijn we de hotspots - de heten plekken op het schip - uit het schroot op de kade aan het tillen, om het daar vervolgens verder te blussen."
"Het is gewoon een lastige klus", gaat Rozenburg verder. "Het is metaal dat brandt. Daarnaast kan je ook niet onbeperkt water gooien op dat vuur, omdat het aan boord is van een schip."

'Het einde is nog niet in zicht'

Het goede nieuws is dat de rookontwikkeling minder is geworden, laat Rozenburg weten. "Maar het einde van de brand is nog niet in zicht."
Luister hieronder naar het radiogesprek met de woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond over de brand in de Botlek. De tekst gaat verder onder het fragment:
DCMR laat weten dat er sinds gisterenmiddag 84 klachten zijn binnengekomen. "We monitoren de situatie. Op het moment dat we denken dat er iets achter zit, dan gaan we anticiperen met onze inzet. Vooralsnog blijft het advies als je klachten hebt of ervaart, dat je binnen moet blijven en de ramen en deuren moet sluiten", benadrukt de woordvoerder van de Veiligheidsregio. Meetploegen hebben momenteel geen gekke waardes aangetroffen.
De meeste klachten komen uit Rozenburg en Maassluis. De brandweer laat weten dat de windrichting is gaan draaien en verwacht daarmee dat inwoners van Vlaardingen het zullen merken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl