's-Gravendeel gaat weer vluchtelingen opvangen

Op het voormalig terrein van het asielzoekerscentrum in 's-Gravendeel komt weer opvang van vluchtelingen. Volgens de gemeente Hoeksche Waard komen in oktober 375 personen, met name gezinnen, naar het terrein aan de Kilweg. De locatie dient als noodopvang en blijft minimaal zes maanden geopend.

Het is na 1992 en 2015 de derde keer dat het dorp in de Hoeksche Waard als gastlocatie dient. Het terrein aan de Kilweg is ook na de laatste sluiting in november 2017 eigendom gebleven van het Centraal Orgaan Asielzoekersopvang (COA).

De gemeente reageert met het openstellen van de locatie welwillend op de verzoeken die het Rijk en de provincie Zuid-Holland recent nog deden. Volgens het COA bestaat grote behoefte aan nieuwe opvanglocaties omdat de stroom vluchtelingen niet stopt. Daarbij gaat de uitstroom langzamer door krapte op de woningmarkt. De nieuwe bewoners van de locatie 's-Gravendeel zijn lang niet altijd Afghanen.

Burgemeester informeert buurt persoonlijk

Burgemeester Bram van Hemmen is woensdag al langs geweest bij omwonenden van het AZC-terrein. Hij sprak met buurtbewoners om hen als eerste te informeren over de plannen. "Ze voelden het aankomen. Ze waren blij dat ik het persoonlijk kwam mededelen", vertelt Van Hemmen, die ook weet dat de laatste tijd verhalen circuleerden over mogelijke heropening van de opvang. Alle inwoners in 's-Gravendeel ontvangen donderdag een brief met uitleg.

'Met de moeders op school zijn we al aan het bedenken wat we kunnen doen'

"Ik heb de brief inderdaad gezien. Ik dacht meteen: logisch. We weten dat die locatie hier is en ik neem aan dat er daar nog wel ruimte is voor die mensen. Ik heb er geen bezwaar tegen", vertelt een vrouw bij het winkelcentrum. Ze heeft al van moeders bij haar kinderen op school vernomen dat er plannen gesmeed worden om de vluchtelingen te helpen .

"Ik weet dat er onderling bij de moeders in de klassen wel iets gedaan gaat worden. Ik denk dat het wel goedkomt. Misschien kunnen we de mensen helpen die spullen nodig hebben. Als je dan net zelf uit de kleine kinderen bent, kun je de kleren eventueel weggeven. Als er zoiets nodig is, zal ik er zeker mijn steentje aan bijdragen", glimlacht ze.

Niet negatief

Een vrouw wuift de vraag of er zorgen zijn bij haar lachend weg. "Nee eigenlijk zijn die er niet", lacht ze. Een andere inwoonster van 's-Gravendeel kijkt wat bedenkelijker. "Ik weet het niet. Het is 50/50 denk ik. Ik sta er op zich niet negatief tegenover", besluit zij.

Nabij het opvangcentrum ligt Camping Polderland van Ruut Roth. De buurman van de toekomstige vluchtelingen ligt er ook geen nacht wakker van. "Ik denk niet dat het heel anders zal zijn dan andere keren", doelt hij op de eerdere opvang van vluchtelingen uit Syrië in 2015.

Hij was er ook al bij toen in 1992 op dezelfde locatie Joegoslaven werden opgevangen die waren gevlucht voor oorlog. "Er komen straks 375 mensen wonen die daar slapen en eten en wellicht een cursus Nederlands gaan volgen. En mijn camping draait gewoon door zoals gebruikelijk", zegt hij onbezorgd.

'Successen uit verleden herhalen'

Van Hemmen heeft woensdagavond ook een 'goed gesprek gehad met maatschappelijke partners'. "Ik heb aangegeven dat we de successen uit het verleden willen herhalen. Fouten uit het verleden gaan we voorkomen", benadrukt de burgemeester van gemeente Hoeksche Waard.

Volgende week woensdag 15 september houdt de gemeente Hoeksche Waard een informatiemarkt in 's-Gravendeel. Inwoners van 's-Gravendeel kunnen dan vragen stellen. Burgemeester Van Hemmen is dan ook van de partij. "Ik zal aanwezig zijn, net als meer instanties."

De bedoeling is dat de eerste bewoners in oktober komen. In 's-Gravendeel worden vier vaste gebouwen weer gebruikt. Op het terrein komt een huisartsenpost. Vluchtelingenwerk krijgt er een werkplek. De bewoners worden geplaatst in tijdelijke woonunits.

Samenstelling van de vluchtelingen

Over welke vluchtelingen naar 's-Gravendeel komen, heeft het college van Hoeksche Waard ideeën. "De focus ligt op gezinnen. Of dat lukt, is nog even afwachten. Het COA heeft aangegeven dat bepaalde groepen niet zullen worden gehuisvest. Dus geen minderjarige vluchtelingen die alleen naar Nederland zijn gekomen. Die worden elders in Nederland ondergebracht."

Het gaat om tijdelijke opvang met een optie om de noodopvang nog een half jaar extra te verlengen. Volgens het COA is de nood is er dan wel af. Van Hemmen: "Met de keuze voor noodopvang kunnen we sneller schakelen." Daarna komt ook een vervolggesprek om de locatie eventueel van noodopvang naar asielzoekerscentrum te transformeren. "Na de eerste zes maanden voeren we het gesprek met de bewoners en maatschappelijke partners voor een eventueel vervolg."

Meer over dit onderwerp:
ASIEL 'S-GRAVENDEEL NIEUWS POLITIEK
Deel dit artikel: