nieuws

Kroon: '99,9 procent van de voetballers ondertraind'

Krachttrainingsdeskundige Hans Kroon vindt het onbegrijpelijk dat veel voetballers nog steeds erg weinig aan professionele krachttraining doen. "Ze zijn in 99,9 procent van de gevallen ondertraind. De voetbalwereld is superconservatief en loopt nog steeds achter de feiten aan", zegt Kroon, die onder andere oud-Feyenoorder Ron Vlaar onder zijn hoede heeft.
"Ik ben er van overtuigd dat elke topsporter die hier een fysieke training ervaart, gelijk weet dat dit hem beter gaat maken", zegt Kroon. "Meestal is het een keiharde confrontatie met de eigen beperkingen in fysiek en mentaal opzicht. Voetballers zitten vaak dichter tegen de ondergrens, dan de bovengrens aan. Het ontbreekt ze aan het inzicht en de expertise om het beste uit hun fysieke en mentale capaciteiten te halen. Een voetballer moet voetballen, hoor je vaak, maar om de randvoorwaarden te optimaliseren, zou je andere dingen moeten doen."

Specialisten

Bij Feyenoord werd Stefan de Vrij een aantal jaar geleden de aanvoerdersband ontnomen, omdat hij, buiten de club om, bij Hans Kroon aan krachttraining deed. "Als je last hebt van je knie, ga je naar een kniespecialist. In mijn vakgebied zie ik dat hetzelfde", zegt Kroon. "Bij negen van de tien voetbalclubs wordt de krachttraining ingevuld, als ze dat al doen, door de fysiotherapeut, de bewegingswetenschapper of de inspanningsfysioloog. Met alle respect, maar dat zijn niet de specialisten op het gebied van 'strength and conditioning'. Dat is een vak op zich en zo moet je het ook benaderen."
Kroon vindt de voetbalwereld dan ook heel conservatief. "Wat dat betreft lopen ze achter de feiten aan. Onbegrijpelijk maar waar, zeker voor een land als Nederland, waar de financiële middelen beperkt zijn. Je kan juist in het creëren van optimale randvoorwaarden je winst pakken op een relatief goedkope manier. We bestempelen voetballers vaak als fysiek en mentaal zwak. Maar we pakken ze dagelijks te soft aan. Weerstand maakt je sterker, maar als je iemand nooit weerstand biedt, wordt hij ook niet beter", besluit Kroon.
Vrijdag zie je in FC Rijnmond een reportage over Ron Vlaar in de sportschool van Kroon. De uitzending begint om 17.19 uur en wordt vervolgens ieder uur herhaald.