nieuws

Alblasserdammer op de fiets aangekomen in Singapore

Henk van Dillen heeft het erop zitten. Na meer dan een jaar, 16.000 kilometer, twee berovingen en 56 lekke banden is hij op zijn fiets aangekomen in Singapore, het zuidelijkste puntje van Azië dat over land te bereiken is. "Opeens ben je dan op het eindpunt na een jaar fietsen", vertelt hij vrijdag op Radio Rijnmond.
De Alblasserdammer finishte donderdag. Hij vertrok onlangs uit Maleisië voor het laatste stuk van zijn reis. "Het is heel goed verlopen. Op de een-na-laatste dag heb ik nog mijn record van 211 kilometer op één dag verbroken. Dat was wel een hoogtepuntje voor ik aankwam."
Een jaar op een Marktplaats-fiets
Van Dillen besloot ruim een jaar geleden het avontuur aan te gaan. Hij kocht een fiets op Marktplaats en begon aan zijn reis om geld op te halen voor het Wereld Natuur Fonds.
Na zijn vertrek uit Rotterdam deed hij 25 landen aan, waaronder Iran en China. Hij hield op facebook een reisblog bij. Van vriestemperaturen in de Tibetaanse hooglanden en hitte in de tropen tot wilde apen en bijtende mieren: Van Dillen maakte het allemaal mee.
"Aan het eind van de dag loop je met je fietsje de jungle in en dan kom je wel veel beestjes tegen. Vooral mieren zijn een groot probleem. Die kruipen in je tent en beginnen dan venijnig te bijten", aldus de Alblasserdammer.
Lekke banden plakken
Naast insecten waren lekke banden en andere ongemakken aan zijn fiets ook onderdeel van Van Dillens reis. Zo plakte hij zelf zijn banden en zette hij een achteras in elkaar. "Als je onderweg bent leer je omgaan met je fiets. Wie weet kan ik een fietsenwinkel beginnen als ik terug ben", lacht de avonturier.

Boek schrijven

Wat Van Dillen komende tijd gaat doen, weet hij nog niet precies. Hij blijft nog een paar dagen in Singapore om bij te komen. Als hij terug is in Nederland, moet hij vooral sollicitatiebrieven versturen op zoek naar een vaste baan. "Mijn bankrekening is het afgelopen jaar een beetje leeggelopen."
Ook het schrijven van een boek staat op zijn to-dolijst. Van de landen die Van Dillen doorkruiste, leerde hij de mooie en minder mooie kanten kennen. "Ik heb zoveel culturen en zoveel mensen ontmoet. Daar moet ik wel een boek over schrijven."
En de fiets? Die gaat mee terug in het vliegtuig. Van Dillen: "Misschien veil ik die daarna wel voor het goede doel."