nieuws

Van Waning 'weent' om vertrek van Westersingel

Galeriehouder Jan van Waning verlaat na veertig jaar de Westersingel in Rotterdam. In die decennia stouwde hij alle zes verdiepingen van het pand vol met kunst. Dat geeft een probleem, want hij verhuist naar een appartementje van honderd vierkante meter aan de Groenendaal.
"Het is nu echt een teringzooi", zegt de man van stand midden tussen dozen. "Ik weet bovendien niet eens meer wat in welke doos zit en overal staat nog wat." Dat klopt. Er hangen kroonluchters aan de plafonds en gigantische spiegels aan de wanden. En dan hebben we het nog niet eens over de vele schilderijen, beelden en ornamenten. Dat gevulde rijksmonument aan de Westersingel gaat Van Waning zeker missen. "Ik moet er van wenen, ja echt, niet huilen maar wenen".
Gelukkig krijgt de galeriehouder hulp van vele vrienden. "Ik ben niet zo goed in weggooien", lacht hij. "Dat kun je wel zien, maar ik moet er echt aan geloven". Van Waning verlaat de Westersingel, omdat hij stopt met zijn galerie. Hij heeft het na al die jaren wel gezien, maar gaat nog wel door met de verkoop van kunst via internet. Veel spullen gaan naar de opslag en er is al een groot deel naar een museum in het Limburgse Eijsden.
Ondertussen is het appartement aan de Groenendaal ook al aardig gevuld. "Ik heb nog negen dagen dan moet ik uit het pand aan de Westersingel. Of ik dat ga redden? Nee, maar het moet."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl