nieuws

Minima shoppen gratis in sociaal warenhuis

Sociaal warenhuis
Sociaal warenhuis
Met een nieuw winkelconcept wil een Rotterdamse stichting armen in de stad helpen. De Swingmarket die zaterdag officieel opengaat is voor iedereen toegankelijk, maar minima met een pasje shoppen er gratis.
Het 'sociaal warenhuis' is er voor mensen die om wat voor reden dan ook niet meer terecht kunnen bij de voedselbank. Ze moeten daar wel een aanvraag voor indienen. Anders dan de voedselbanken, maakt de Swingmarket in winkelcentrum Keizerswaard geen pakketten, maar kunnen de 220 gezinnen die momenteel een pasje bezitten zelf uitzoeken wat ze nodig hebben.

Verspilling

Volgens Stichting Met Zuid, de organisatie achter het warenhuis, leidt het vooraf inpakket van spullen tot verspilling. "Dat is een groot probleem", zegt Marij de Ronde van het sociaal warenhuis. "De helft van de inhoud van de pakketten blijft vaak staan, omdat klanten de aangeboden spullen niet lusten of om andere redenen niet willen hebben. Ik vind dat mensen zelf moeten nadenken over wat ze deze week nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien, wie ben ik om te bepalen dat jij deze week zuurkool moet eten.''
Het maandelijks tegoed is beperkt, zodat de gebruikers leren om verantwoord met hun geld om te gaan. De stichting wil de komende jaren in meerdere steden soortgelijke winkels openen.

Ook kleding en speelgoed

Het sociaal warenhuis biedt in tegenstelling tot de voedselbanken ook veel meer aan onder één dak. Naast voeding zijn ook kleding, speelgoed en andere non-foodproducten beschikbaar. Ook kan er huisraad worden gekocht. Het project krijgt onder meer geld van het Oranje Fonds.
Voorzitter Leo Wijnbelt van de Stichting Voedselbanken Nederland (SVN) noemt het een mooi initiatief en hoopt op veel navolging. "Maar dat zal beperkt blijven, omdat de meeste voedselbanken al hun handen vol hebben aan het binnenhalen en verdelen van voedsel. Wij zouden onze klanten graag meer keuzevrijheid geven, maar dat kan pas als je structureel voldoende en gevarieerd voedsel binnenkrijgt", aldus Wijnbelt.
Volgens cijfers van de SVN maken jaarlijks bijna 94.000 gezinnen gebruik van de voedselbank die ieder jaar rond de 2 miljoen pakketten samenstelt. Dat wordt gedaan door 10.000 à 11.000 vrijwilligers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl