NIEUWS

COC-kantoor in Rotterdam beklad met anti-homoleuzen: 'Ook dit is gericht tegen oprichting Roze Kameraden'

COC-kantoor in Rotterdam beklad met anti-homoleuzen
COC-kantoor in Rotterdam beklad met anti-homoleuzen © MediaTV
Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag anti-homoleuzen geklad op het kantoor van het COC aan de Schiedamsesingel. "Het kan niet anders dan dit te maken heeft met de oprichting van de Roze Kameraden", zegt voorzitter Arjan Beune.
Eerder werd ook al de gevel van een sportschool in Rotterdam beklad met soortgelijke teksten. Een van de tags verwijst naar RJK, de Rotterdam Jongeren Kern, een deel van de achterban van Feyenoord. Die sportschool is van de initiatiefnemer van de speciale Feyenoord-supportersvereniging voor LHBTI'ers, de Roze Kameraden, Paul van Dorst. "De teksten komen overeen", zegt Beune. "Verder afkortingen die verwijzen naar kankerhomo's."
Zondagmorgen werd direct aangifte gedaan van vernieling en intimidatie, vertelt Beune verder. "Ik ben vooral boos en verdrietig. Boos omdat dit gebeurt en verdrietig omdat we nog zo'n lange weg te gaan hebben."
Beune stond weken geleden volledig achter de oprichting van de Roze Kameraden en daar is nu geen verandering in gekomen. "We staan er nog steeds volledig achter. We moeten binnenkort echt met de clubs en de gemeente in gesprek hoe we hier om mee moeten gaan. Want het gaat niet alleen om Feyenoord. Er zijn genoeg mensen die als ze uit de kast willen komen stoppen met sporten, omdat LHBTI'ers gewoon niet geaccepteerd worden. Dat moet echt veranderen."
Leon Houtzager, secretaris en vicevoorzitter COC Rotterdam wil in gesprek gaan met Feyenoord. "Ik denk dat het nu eens tijd wordt dat we hierover gaan praten. Het zou ons helpen als Feyenoord zich uitspreekt en zegt: 'Tot hier en niet verder.' Ik kan me niet voorstellen dat andere Feyenoord-supporters hier achterstaan. Het zou ons helpen als andere supporters zich hierover uitspreken."
Houtzager is geschrokken door de gebeurtenis. "Het gaat je niet in de koude kleren zitten. We spreken erover in onze vereniging: 'Moeten we extra maatregelen nemen, camera's ophangen? Die gesprekken lopen nu, maar daar zijn we nog niet over uit."
De graffiti is zondag snel weggehaald door medewerkers van stadsreiniging.

Feyenoord neemt afstand

De club Feyenoord neemt in een reactie ook nu weer afstand van deze uiting. "We hebben ook al meermaals nadrukkelijk opgeroepen met dit soort walgelijke zaken te stoppen. We vinden dit ook vreselijk, maar als club kunnen wij dit uiteraard niet voorkomen", laat een woordvoerder van Feyenoord weten.
Feyenoord noemt het in eerste instantie een strafbare handeling waar politie en justitie onderzoek naar moeten doen. "Feyenoord is daar niet bij betrokken. Wij hebben ook geen idee wie de onverlaten zijn die dit doen en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een seizoenkaart. Mocht bekend worden wie het zijn - en dat hopen wij van harte - dan komen ze wat ons betreft in aanmerking voor een stadionverbod", zegt de woordvoerder.