nieuws

Rotterdammers naar stembus over sloop woningen

De inwoners van Rotterdam kunnen zich waarschijnlijk in een referendum uitspreken over het omstreden plan om twintigduizend goedkope huurwoningen te slopen in de stad. Burgemeester Aboutaleb heeft daarover vorige week afspraken gemaakt met de politieke partijen uit de gemeenteraad, zo zei hij op Radio Rijnmond.
Er zijn tienduizend handtekeningen nodig van voorstanders van zo'n referendum. Er zijn daarvoor twee belangrijke tijdstippen. Uiterlijk 10 maart moeten de eerste duizend handtekeningen binnen zijn. Uiterlijk 21 april de overige negenduizend.
De uitslag van de volksraadpleging is niet bindend; de gemeenteraad kan de uitslag naast zich neerleggen. Aboutaleb vindt dat de politieke partijen in de raad in dat geval goed moeten uitleggen waarom ze dat doen.
Stijging van huren
Het idee van een referendum komt van de huurdersvereniging Feijenoord. George Verhaegen stuurde namens deze vereniging en andere huurders in de stad een brief daarover naar de gemeente.
Volgens Verhaegen zorgt een sterke afname van het aantal huurwoningen voor een grote stijging van de huren. "Je ziet nu al dat als iemand uit een huurwoning weggaat, de huur met een paar honderd euro stijgt", zegt Verhaegen. "Dat wordt straks nog veel erger."
Vol vertrouwen
De komende weken gaan Verhaegen en andere leden van de huurdersverenigingen in de stad langs de deuren om handtekeningen op te halen. Het is ook mogelijk om digitaal het verzoek tot een referendum te ondersteunen.
Verhaegen is vol vertrouwen dat het referendum er komt: "Die duizend en die tienduizend handtekeningen gaan we zeker halen."
Plan Woonvisie
Wethouder Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam presenteerde eind vorig jaar het plan Woonvisie 2030. Daarin staat onder meer dat het aantal goedkope huurwoningen moet worden verminderd.
Nu telt Rotterdam nog 167.000 sociale huurwoningen, terwijl er volgens Schneider maar 124.000 huishoudens aanspraak maken op zo'n woning. Hij wil maximaal twintigduizend huurwoningen slopen of grondig verbouwen.

Amsterdam en Den Haag
In vergelijking met andere steden zou Rotterdam bovendien beschikken over relatief veel sociale huurwoningen. Zo'n 58 procent van de huizen in de stad valt in die categorie. Dat zijn er fors meer dan in Amsterdam en Den Haag.
Volgens de wethouder wordt Rotterdam steeds aantrekkelijker voor hoger opgeleiden en gezinnen met kinderen. Daardoor neemt de vraag naar duurdere woningen toe, terwijl het aanbod achterblijft, aldus Schneider.

Veel kritiek

Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad liet zich eerder al kritisch uit over de sloopplannen Schneider. Partijen zijn bang dat er een tekort aan betaalbare woningen in de stad ontstaat.
Ook woningcorporaties en huurdersverenigingen hebben stevige kritiek op Woonvisie 2030.
De gemeenteraad moet nog stemmen over de plannen van Schneider. Dat gebeurt op z'n vroegst in april, mede afhankelijk van een eventueel referendum.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl