D66'er Belhaj: en dan ben je opeens Kamerlid

Van de Rotterdamse gemeenteraad naar de Tweede Kamer: het overkwam D66'er Salima Belhaj. De overstap is wel even wennen, maar de politica is strijdlustig: ''Het knettert ook regelmatig in de Rotterdamse raad.''
Belhaj vervangt Wassila Hachchi, die deze maand plots haar werk als Kamerlid neerlegde. Ze vertrok naar de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om aan de slag te gaan voor de campagne van Hillary Clinton.

Haar opvolger Belhaj heeft haar eerste dag als parlementariër inmiddels achter de rug. Ze legde onder meer de eed af. Een onvergetelijke ervaring, maar niet voor haar vrienden. ''Ik sprak zo zacht dat al mijn vrienden zeiden: we hoorden je nauwelijks'', lacht ze.

Zacht
Toch sprak ze niet zó zacht dat het de beëdiging in de weg stond. ''Dat heb ik keurig gedaan. En dan ben je opeens Tweede Kamerlid'', vertelde Belhaj, die het een eer vindt om als volksvertegenwoordiger te mogen aantreden.

Belhaj is gepokt en gemazeld in Rotterdam, waar ze fractievoorzitter was. Een goede leerschool, vindt ze zelf. ''De Rotterdamse raad heeft een hoog niveau, maar vandaag realiseer ik me ook wel dat dit het nationaal parlement is'', glunderde de politica.

Rotterdammer
Ook haar kersverse collega's blijken zich bewust van haar vorige baan als Rotterdams raadslid. ''Toen ik gefeliciteerd werd door verschillende politieke partijen, werd me af en toe toegefluisterd: 'Ik ben ook een Rotterdammer.''

Belhaj gaat zich onder meer bezighouden met onderwerpen als Defensie, Infrastructuur en Havens. Veel tijd heeft ze niet om zich in te lezen: over een jaar gaat Nederland alweer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.
Deel dit artikel:

Reageren