nieuws

Rotterdamse wethouder: criminelen na straf naar andere wijk

Criminelen die na hun straf weer vrij komen, moeten volgens Leefbaar Rotterdam-wethouder Eerdmans niet terugkeren naar hun oude wijk. Zo moet voorkomen worden dat ze weer in hun oude patroon terechtkomen, waar heel de wijk onder lijdt.
Eerdmans lichtte zijn plan woensdag op Radio Rijnmond toe. De voorgestelde maatregelen zijn vooral bedoeld om 'de wijken wat lucht te geven'. "Die wijken willen we opkrikken en niet opnieuw laten afglijden als die jongens uit de gevangenis komen."
Volgens Eerdmans gaat het vooral om mannen die zijn veroordeeld voor high-impact-crimes, zoals straatroven, inbraken en mishandelingen.
"Die jongens zitten hun straf uit, keren terug in de wijk, komen in contact met hun oude vriendjes en vervallen meteen weer in het oude gedrag", aldus Eerdmans.

Juridisch niet makkelijk

Het uitvoeren van de plannen is volgens de wethouder 'juridisch lastig'. Daarom wilt hij gaan samenwerken met justitie, politie en de reclassering.
"Mensen mogen in principe wonen waar ze willen", legt Eerdmans uit. "Toch kan je ook in de uitspraak van de rechter afspraken maken over een gebiedsverbod of een straatverbod. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook bij een stalker."
Eerdmans maakt duidelijk dat je wel met een 'goed verhaal bij de rechter moet aankomen' als je een woonverbod wilt afdwingen. Ook dossiervorming is dan heel erg belangrijk.
Het gebiedsverbod voor criminelen is een van de plannen die wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam later woensdag presenteert. Het maakt deel uit van het zogenoemde Wijkveiligheidbeleid voor de komende jaren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl