nieuws

Alblasserdammer weer thuis na jaar fietsen

Na reis van een jaar is hij weer thuis: Alblasserdammer Henk van Dillen. Op een tweedehands fiets reed hij van Rotterdam naar Singapore, een tocht van maar liefst zestienduizend kilometer. Van Dille haalde er geld mee op voor het Wereldnatuurfonds, zo'n 6000 euro.
Het huis van de ouders van Henk is versierd met ballonnen en een spandoek: ‘Welkom Thuis!’ Zelf beseft hij nog niet helemaal dat hij weer terug is. "Ik heb er een jaar over gedaan om in Singapore te komen. En na veertien uur vliegen was ik weer hier", vertelt de reiziger nog wat beduusd. "Dat voelt nog wat onwerkelijk."
Fiets
De fiets van Henk is ook mee terug gereisd naar Nederland. Het rijwiel heeft aardig wat te verduren gehad. "Lekke banden, gebroken spaken. Uit ieder land waar ik was zit er inmiddels wel een onderdeel aan haha!"
Binnenkort gaat de fiets naar het kantoor van Marktplaats. De advertentiewebsite verdubbelde hiervoor in ruil het sponsorbedrag.
Gastvrijheid
Echte hoogte- en dieptepunten aanwijzen vindt Van Dille lastig. Daarvoor heeft hij teveel meegemaakt en is het nog te kort geleden. Maar over het algemeen was het vooral de gastvrijheid die hem bij bleef. "Mensen vonden het bijvoorbeeld niks dat ik door Iran ging fietsen. Maar ik heb overal echt hele fijne mensen ontmoet."
Minder leuk waren de twee berovingen en de arrestatie door de politie in China. "Dan spreek je de taal niet en voel je je wel even erg alleen."

Wennen

Van Dille is nu uiteraard dolblij dat hij bij zijn vriendin en familie is. Maar het is ook wel even wennen dat ook het echte leven weer begint. Zo heeft hij nog geen eigen woning en zal hij werk moeten zoeken. "Ik heb een jaar op een roze wolk geleefd. Nu moet er ook weer gewoon geld verdiend worden. Dat is de realiteit en daar moet ik best even aan wennen denk ik."
Henk wil over zijn ervaringen een boek gaan schrijven. Zijn avonturen zijn ook nog terug te lezen op zijn eigen website.