nieuws

Scheepvaartdocu toont megavervuilende megaschepen

"De zeventien grootste schepen in de wereld stoten net zoveel vervuilende stoffen uit als alle auto's in de wereld", valt te lezen in de trailer van de documentaire SEA BLIND. Volgens documentairemaakster Bernice Notenboom weten veel mensen niet dat de scheepvaart zó vervuilend is.
Met de documentaire hoopt ze mensen bewust te maken van de vervuilende schepen en de scheepvaart een stuk schoner te maken. "Er wordt nu hele vieze bunkerolie gebruikt en dat kan gewoon anders."
Te langzaam
Volgens Notenboom is er wel verandering in de scheepvaart, maar gaat het te langzaam. "Sinds 1 januari mogen schepen volgens een wet in sommige gebieden alleen laagzwavelige diesel gebruiken, maar over die wet hebben ze 23 jaar gedaan. Dat moet sneller."
Ze hoopt via de consument haar doel - een schonere scheepvaart - te bereiken. "Je betaalt nu tien cent transportkosten voor een T-shirt. Als die scheepvaartkosten twintig cent zouden we het nog kopen, maar dat betekent wel dat het met een schoon schip vervoerd wordt."
Première
Aanstaande zondag gaat de documentaire in de Rotterdamse Maassilo in première. De komende maanden wordt de film geprojecteerd op containerschepen, silo's, kranen en terminals in havenlocaties.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl