nieuws

'Mobiliteitscentrum nodig voor ontslagen winkelpersoneel'

Winkeliers zijn positief over het plan van vakbond CNV Vakmensen om een mobiliteitscentrum voor ontslagen winkelmedewerkers op te richten. Het kan een onderdeel zijn van de maatregelen om omvallende winkelketens tegen te gaan, zegt Spijkenisser Pieter Verhoog van brancheorganisatie Detailhandel Nederland.
''Wij betalen premies voor de werkloosheidsuitkeringen. Als mensen sneller een andere baan vinden, nemen de premies die winkeliers moeten betalen niet verder toe.''
Vele duizenden werknemers zijn of worden mogelijk werkloos door het bankroet van winkelketens als V&D, Macintosh en DA. Foto Klein, met tientallen vestigingen in de regio Rotterdam, lijkt het jongste slachtoffer te zijn van de malaise. Vrijdag bleven de winkels noodgedwongen dicht.

Veel oudere medewerkers

Onder de ontslagen winkelmedewerkers zijn veel ouderen die nu opeens moeten solliciteren, maar daar helemaal niet op zijn toegerust, aldus CNV Vakmensen.
De vakbond heeft daarom een oproep gedaan aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het UWV en werkgeversorganisatie Detailhandel Nederland om de handen ineen te slaan.

Concentreren winkels

Om het tij voor fysieke winkels te keren, pleit Verhoog namens de werkgevers voor het concentreren van winkels in centrumgebieden. Op die manier worden 'lege gaten' in winkelstraten tegengegaan.
''Er is zeker toekomst voor fysieke winkels, maar die zullen dan veel geconcentreerder in de centra van steden moeten zorgen dat ze aantrekkelijk zijn voor de consument'', besluit Verhoog.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl