nieuws

Dierentuinen in problemen door nieuwe EU-regels

De nieuwe lijst van verboden dieren van de Europese Unie geeft problemen voor dierentuinen, zoals familiepark Plaswijckpark in Rotterdam. Het houden en fokken van tientallen dieren, zoals de Rode Neusbeer wordt verboden.
De EU wil dat dierentuinen die gaan afstoten via een zogeheten uitsterfbeleid. Veel dierentuinen hebben fors geïnvesteerd in nieuwe hokken en zeggen dat dit nu weggegooid geld is. Bovendien komt de variatie in de dierenverzameling in gevaar.
De nieuwe lijst is opgesteld na een forse lobby van dierenactivisten. Dierentuinen zeggen dat ze er nauwelijks bij betrokken zijn geweest.
Soorten die op de lijst staan zijn bijvoorbeeld de struikaster, de rode neusbeer, de wasbeer, de waterhyacint, de heilige ibis, verschillende soorten Amerikaanse rivierkreeften en de roodwang-, geelwang- en geelbuikschildpad.
Maandag sturen de dierentuinen een afvaardiging naar Brussel om de Europese Unie op andere gedachten te brengen. Het ministerie van Economische Zaken zegt dat de lijst nog niet geldt, zolang de EU die niet officieel heeft gepubliceerd.