nieuws

Brand cruiseschip in aanbouw: ‘Verschrikkelijk om dit mee te maken’

De grote uitslaande brand op een cruiseschip in aanbouw bij scheepswerf Den Breejen in Hardinxveld-Giessendam heeft behoorlijk indruk gemaakt bij de werf. Het is havenmeester en werknemer Pieter Verschoor niet in de koude kleren gaan zitten.
In de nacht van zaterdag op zondag brak er even na middernacht
uit op het 130 meter lange cruiseschip Emerald Belle. De brand werd zowel vanaf de kade als vanaf het water bestreden.
Verschoor lag net in bed toen hij werd gebeld door de directeur van de scheepswerf. "Wil je snel komen, want er is brand. Dan gaan natuurlijk alle alarmbellen rinkelen."
De schade had volgens de havenmeester veel groter kunnen zijn: "Een ander schip dat langszij het schip van de brand lag hebben we met een sleepboot naar een veilige plaats kunnen brengen. Aanvankelijk dachten we dat de vlammen gedoofd waren, maar door de wind laaide het weer op."
Hard werken
De brand heeft er bij het personeel behoorlijk ingehakt.
"Het heeft een hele impact. Je ziet zoveel mensen hard werken om een schip op tijd klaar te krijgen. Daar staat ontzettend veel druk en stress achter om zo’n schip op tijd bij de klant af te leveren. Iedereen doet zijn best ervoor. En dan is net drie weken voor tijd brandt zoiets af. Verschrikkelijk om dit mee te maken."
Dubbel gevoel
Toch houdt Verschoor er een dubbel gevoel aan over. "Ik voelde veel angst bij mensen, maar wat dan ook mooi is, is dat ontzettend veel mensen hard werken, zoals de brandweer en de gemeente. Zelfs de burgemeester is komen kijken. Ook de directie straalde een enorme rust uit en gaf een gevoel van ‘dit gaan we met elkaar weer goedmaken."
Wat er met het uitgebrande schip gaat gebeuren, is nog niet bekend.
"Het schip dat gered is, gaan we naar een plek brengen waar alle mensen weer gewoon aan de gang kunnen gaan."