nieuws

Monumentenstatus houdt megamoskee tegen

Monumentenstatus houdt megamoskee tegen
Monumentenstatus houdt megamoskee tegen
Moet een voormalige Rotterdamse kerk een monument worden of mag het worden gesloopt om plaats te maken voor een megamoskee? Over die discussie buigt zich na de Rotterdamse rechtbank ook de Raad van State.
Middelpunt in de discussie is de voormalige Nederlands Hervormde kerk op de hoek van de Allard Piersonstraat met de Van Citterstraat in het Nieuwe Westen.
De gemeente Rotterdam wilde in 2012 het pand als gemeentelijk monument aanwijzen vanwege de cultuurhistorische, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarden. Het gebouw uit 1931 zou een van de toonaangevende bouwwerken zijn van de architecten Meischke en Schmidt.
Gebouw slopen
De Stichting Moskee Annasr voor Marokkanen is eigenaar van het gebouw. Deze wil het gebouw slopen en er een nieuwe moskee bouwen. Het huidige gebouw zou bouwkundige gebreken hebben en te klein zijn. Daarnaast zou renovatie van het huidige gebouw financieel niet haalbaar zijn voor de stichting.
Om die reden maakte de stichting in 2012 bezwaar. Het bestuur wil het pand slopen. Op de plek moet een nieuwe megamoskee voor 5000 gelovigen verrijzen. Overigens heeft de gemeente Rotterdam nog nooit een bouwaanvraag van het moskeebestuur ontvangen.w
Eerder al ongelijk
De rechtbank in Rotterdam stelde in juli vorig jaar de stichting al in het ongelijk. Maandag stonden de partijen voor de afdeling rechtspraak van de Raad van State. De raad wil dat partijen eerst met elkaar om tafel gaan, alvorens een uitspraak te doen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp: +3197012113165 of mail: nieuws@rijnmond.nl!