Zo Ben Ik Groot Geworden: de zusjes Van Wanrooy

In Klaaswaal woont een wereldberoemd accordeonduo. Het zijn de zusjes Anny (1957) en Paula (1961) van Wanrooy, die hun hele leven lang onafscheidelijk zijn.

Als kind wonen ze samen met hun ouders in een woonwagen aan de Boomdijk. Gas, water en licht? Dat is er in het begin niet. Het drinkwater komt uit een waterput een eind verderop.

Maar dat mag de pret niet drukken. Het is gezellig op het kamp, waar ook een kluit ooms, tantes, neven en nichten wonen. "Er was altijd wel iemand jarig, dus er viel vaak wat te vieren', zegt Anny. "En dan speelden wij accordeon."

Jaloers

Anny is acht als ze haar eerste accordeonles krijgt. Paula is jaloers. Zij moet nog vier jaar wachten tot ze ook mag gaan spelen. Wanneer het licht ook voor haar op groen gaat, studeert ze zo hard dat ze drie maanden later samen al met Anny op de planken staat.

De zussen reizen samen de hele wereld over, volgen het conservatorium, worden wereldkampioen bij de accordeonduo's, maken cd's en doen tv-optredens bij onder anderen Paul de Leeuw.

Tegenwoordig wonen ze in een stenen huis. Maar wel met de hele familie. Da's gezellig, vinden ze. En ook handig. Paula: '"Anny kan zichzelf niet opmaken. Dus dat doe ik elke ochtend."

Qua haar zijn de zussen tegenpolen. "We krijgen vaak de vraag of ons haar nou echt is", zegt Paula. "En ja, dat is echt. Ik ben zwart en Anny is blond. Gelukkig, want ik heb een hekel aan blond. Maar ik heb wel twee blonde kinderen...."

Luister hieronder naar de audioverhalen van Anny en Paula:

Meer over dit onderwerp:
madm
Deel dit artikel: