nieuws

'Controle op zalm uit Krimpen ondermaats'

De interne controles bij zalmrokerij H. van Wijnen uit Krimpen aan den IJssel zijn niet op orde. Zalm van dit bedrijf kan daarom de gevreesde Listeriabacterie bevatten. Deze conclusies trekt Omroep Gelderland op basis van keuringsrapporten die de omroep heeft gekregen na een beroep op de Wet Openbaar Bestuur.
De zalm van Van Wijnen ligt onder meer in de schappen bij de Jumbo. Het bedrijf uit 1864 levert ook gerookte forel en geelvintonijn.
De rapporten zijn van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA); de omroep heeft ze voorgelegd aan twee experts. Volgens hen heeft Van Wijnen geluk gehad dat er geen doden zijn gevallen.
Waarschuwingen
In de stukken staat dat Van Wijnen vorig jaar drie waarschuwingen kreeg van de NVWA omdat er iets mis was met de controles bij het bedrijf. Een waarschuwing werd gegeven in oktober: het Krimpense bedrijf had te laat gemeld dat er vis met een te hoog gehalte aan Listeria in de handel was gebracht.
'Lastig product'
Directeur Dick van Prooijen van H. van Wijnen ontkent dat zijn zalm niet schoon is. "Wij laten onze vis dagelijks controleren door een gecertificeerd bedrijf en sturen deze gegevens door naar de NVWA. Volgens Van Prooijen betrof de waarschuwing gerookte forel die in Turkije was geproduceerd.
Volgens Van Prooijen is zalm een lastig product omdat het wordt ingevoerd uit Noorwegen en Schotland, en dan meestal de bacterie al bevat. "Wij moeten dus eigenlijk een vervuild product weer schoon krijgen."

Op de vingers getikt

Van Prooijen zegt dat inmiddels alle tekortkomingen hersteld. Deze week volgt herinspectie door de NVWA.
Mocht daaruit blijken dat er nog problemen met de vis zijn, dan wordt Van Wijnen onder verscherpt toezicht geplaatst.

Bij geringste twijfel

Supermarkt Jumbo laat weten dat er naast de gebruikelijke controles van de NVWA door Jumbo zelf ook controles worden uitgevoerd. "Indien Jumbo ook maar de geringste twijfel heeft aan de voedselveiligheid, zal zij haar klanten altijd beschermen door de benodigde acties te ondernemen (bijvoorbeeld door een recall)", aldus een woordvoerder van Jumbo in een schriftelijke reactie.