Moordenaar van Pim Fortuyn krijgt psychische hulp

De moordenaar van de Rotterdamse politicus Pim Fortuyn, Volkert van der Graaf, wordt verplicht begeleid door een psycholoog. Mede op advies van de reclassering komt er ook een onderzoek naar het risico dat Van der Graaf mogelijk nog vormt.
Vorige week werd al duidelijk dat Van der Graaf niet terug hoeft naar de gevangenis. Hij heeft de voorwaarden die horen bij zijn vervroegde vrijlating niet overtreden.

Mediaverbod
Van der Graaf werd in september vorig jaar gefilmd door het tv-programma Brandpunt Reporter met een verborgen camera. In de uitzending zei hij dat het maken van 'toevallige' foto's van hem eerder door De Telegraaf in scène was gezet.

Daarmee zou hij de hem opgelegde bijzondere voorwaarden (deels) hebben overtreden omdat er sprake zou zijn van overtreding van het opgelegde mediaverbod.

Pas later bleek dat er uitvoerig en op hoog niveau overleg was geweest over de foto's tussen het OM, de reclassering, de NCTV, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de advocaten van Van der Graaf.

Twaalf jaar cel
Volkert Van der Graaf kwam in mei 2014 onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf van achttien jaar cel. Hij schoot politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood.
Deel dit artikel:

Reageren