Nieuwe boekenwinkel in Schiedam door crowdfunding

Schiedam heeft binnen een maand weer een volledige boekenwinkel. De huidige pop-up winkel aan de Hoogstraat heeft genoeg geld binnengehaald om nieuwe boeken te verkopen.
Het Schiedams Boekhuis begon in oktober als tijdelijke winkel met de verkoop van vooral tweedehands boeken. Het was bedoeld als etalage voor mensen die via crowdfunding overweegden om er geld in te steken.

Annette Jongen nam het initiatief voor de winkel. Ze werkte bij boekhandel Van Leeuwen aan het Broersvest, die er een jaar geleden mee stopte. Ze vond dat een volwaardige boekhandel moest blijven bestaan in Schiedam. Samen met een partner stelde ze een bedrijfsplan op en vond, naast crowdfunding geld uit een microkrediet binnen te halen.

De winkel heeft een fictie-afdeling, non-fictie, een kinderhoek en een tweedehands-afdeling. "Er komt ook een grote leestafel en zitjes, waar je een boek op je gemak kan doorbladeren en een kop thee of koffie kan drinken", zegt Jongen.

De kersverse ondernemer is niet bang dat de winkel de concurrentieslag met online-giganten niet aan kan. "Wij hebben als grote voordeel dat we een winkel en een website hebben. Bij ons kan je iets bestellen en het later in de winkel ophalen. Als je een e-book wil downloaden maar je hebt alleen contant geld, dan doe je dat bij ons in de winkel. Dat kan bij Bol.com niet."

Het boekenhuis moet ook een Schiedams huis worden. Annette Jongen: "Ik wil een hele afdeling met Schiedamse boeken over Schiedam, maar ook van Schiedammers. En ik wil ook nieuw talent steunen. Als zij een nieuw boek uitbrengen, dan is de presentatie bij ons."
Deel dit artikel:

Reageren