nieuws

Toekomst Academie voor jongere asielzoekers

Met de komst van een asielzoekerscentrum naar de Beverwaard krijgt Rotterdam ook een Toekomst Academie. Dat is een centrum waar jongeren trainingen krijgen om te kijken wat hun talenten zijn. Via een coach en een maatje kunnen ze proberen zich te ontwikkelen.
De organisatie achter de academie is New Dutch Connections. Donderdagavond hielden ze in het Ro-theater een eerste netwerk-bijeenkomst, want de hulp aan de asielzoekers moet uit de samenleving komen.

Coaches

De Toekomst Academie wil beginnen met een pilot waarbij 100 asielzoekers, in de leeftijd tot 30 jaar, worden begeleid. Ze krijgen een maatje. Iemand van hun eigen leeftijd, meestal een student, die hen wegwijs kan maken. Vanuit het bedrijfsleven zijn coaches nodig.
In een nog te vinden gebouw moeten de asielzoekers trainingen krijgen waar ze leren wat hun talent is en hoe ze dat kunnen ontwikkelen. Met snuffelstages kunnen ze dan kijken of het echt wat voor ze is.

Bright Richards is een van de initiatiefnemers van de Academie. Hij is zelf als vluchteling uit Liberia in Nederland gekomen. Nu is hij onder meer acteur bij het Ro-theater. "Ik heb zelf gemerkt dat je in het begin alleen maar bezig bent met die asielprocedure en dat je dan niet aan je toekomst kan denken", zegt Richards "Maar als je dat wel gaat doen kan je pas wat betekenen voor jezelf en voor de samenleving".

Ondernemer

"Ik zie de vluchteling als ondernemer. Als je zelf geen stappen onderneemt gebeurt er ook niets". zegt Richards. "Maar het is fijn als er mensen zijn die jou stimuleren of vertellen welke stappen je kan ondernemen."