nieuws

Politie verrast door agressie supporters

ROTTERDAM - "De politie heeft goed opgetreden bij de ongeregeldheden bij de Kuip. Het trekken van het dienstwapen om supporters op afstand te houden was terecht", aldus korpschef Frank Paauw van politie Rotterdam-Rijnmond.
Zaterdagavond liep een demonstratie van supporters uit op een chaos. Een aantal supporters viel het Maasgebouw aan en wilde naar binnen om de directie en het bestuur van Feyenoord te belagen over het in hun ogen slechte beleid.

Extra maatregelen

Volgens korpschef Paauw had de politie van tevoren goed alle risico's bekeken en zoveel mogelijk maatregelen genomen. Er was informatie binnengekomen dat er aangestuurd zou op een confrontatie met de politie. Daarom waren veel agenten ter plaatste.

Verrassende aanval

De politie had al uit voorzorg leden van een arrestatie-eenheid in het Maasgebouw en ook de ME stond paraat. Toch kwam de aanval op het Maasgebouw onverwacht. Toen supporters met ijzeren staven de ruiten en glazen deuren kapot sloegen, werden agenten gedwongen hun dienstwapen te trekken en op de aanvallers te richten.

Reacties op rellen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam was tijdens de aanval in het Maasgebouw aanwezig en zei geschokt te zijn: "Hier zijn geen woorden voor. Net nu het zo goed gaat met de club gebeurt dit. Zoiets als dit kan helaas altijd gebeuren, maar we zijn op alles goed voorbereid."
Algemeen directeur van Feyenoord Eric Gudde liet weten er niets van te begrijpen: "Iedereen binnen de club is met man en macht bezig om er financieel weer bovenop te komen, en het kan niet zo zijn dat honderd man dat proces gaan verstoren."
Ook de officiële supportersvereniging van Feyenoord laten weten het geweld af te keuren. "Het niet eens zijn met het beleid en van je laten horen is een goed recht, maar deze manier van protesteren met geweldpleging en vernieling, keurt de FSV ten allen tijden af", staat er te lezen op de website van de supportersvereniging.

Aanhoudingen

Na de rellen zijn 5 mensen opgepakt. De politie bekijkt nu camerabeelden en verwacht dat er meer aanhoudingen zullen volgen.

Spoeddebat

Leefbaar Rotterdam heeft een spoeddebat aangevraagd over de rellen bij het Maasgebouw. De partij wil uitleg hoe de protestactie van de Feyenoord-supporters zo uit de hand heeft kunnen lopen en eist dat de gemeente hard optreedt.