nieuws

Aboutaleb: geen lijksttrekker PvdA bij Tweede Kamerverkiezingen

Burgemeester Aboutaleb
Burgemeester Aboutaleb
Ahmed Aboutaleb voelt er voorlopig niets voor Diederik Samsom op te volgen als fractievoorzitter van de PvdA. Aboutaleb zei op een partijcongres in Amersfoort graag langer burgemeester van Rotterdam te willen blijven.
PvdA-dissident Jacques Monasch had eerder geopperd dat Aboutaleb of zijn Amsterdamse collega Eberhard van der Laan goede kandidaat-lijsttrekkers zouden zijn. Voor Aboutaleb kwam dat als een verrassing. ''Ik neem er kennis van'', zei hij.
''Samsom is een zeer intelligent man. Monasch is een bijzonder intelligente
man. Iedereen mag zeggen wat hij wil zeggen'', zei burgemeester Aboutaleb, die in 2014 en 2015 werd verkozen tot beste lokale bestuurder van Nederland.

Kritiek

Monasch had eerder in een interview met de Volkskrant zijn beklag gedaan over de opvolging van Samsom. Daarbij moest vooral partijvoorzitter Hans Spekman het ontgelden, omdat hij eerder heeft gezegd dat Samsom weer lijsttrekker moet worden.
''Hij moet als partijvoorzitter de onafhankelijke scheidsrechter zijn, maar heeft zich gewoon voor Samsom uitgesproken. Dat is alsof de KNVB een competitie organiseert en vooraf zegt: 'Iedereen mag meedoen, maar wij zijn voor Ajax'', klaagde het Tweede Kamerlid.
Volgens Monasch is Samsom vrijwel verzekerd van een nieuwe termijn. ''Het is een done deal. De zaak is dichtgetimmerd'', oordeelde de parlementariër in de Volkskrant. Alleen een partijprominent als Aboutaleb of Van der Laan zou volgens hem nog een kans maken.