nieuws

Leerdam graaft Schoonrewoerdse Poort op

Op het Dokter C. Voogdplein in Leerdam wordt de hele week driftig in de bodem gewroet. Archeologen hopen er een deel van de Schoonrewoerdse Poort bloot te leggen. Tijdens het graafwerk moet de bodem onder het plein zijn geheimen prijsgeven.
De poort is bekend van middeleeuwse tekeningen en bestaat uit drie delen. Tijdens rioleringswerkzaamheden in 2007 kwam de binnenpoort tevoorschijn en vorig jaar is waarschijnlijk een stukje van de buitenpoort gevonden.
Schooluitje
Kinderen van twee basisscholen kwamen vorig jaar kijken en dat uitje zorgde voor zoveel enthousiasme dat deze week alle basisscholen uit Leerdam een klas langs sturen. "Het is voor de kinderen leerzaam en ze vinden het ook leuk. Sommigen willen nu archeoloog worden", weet gemeentelijk projectleider Michel Verspuij.
Het werk was maandagochtend amper begonnen of de graafmachine stuitte al op een waterput. Maar archeoloog Nico van der Feest gaat de bodem van die put niet uitpluizen.
"We vonden vorig jaar al van alles. Dat is leuk hoor, allemaal puzzelstukjes van de historie, maar we richten ons nu echt op die Schoonrewoerdse Poort."
Stadsmuur
Hoewel Leerdam geen officiële vestingstad was, was het wel ommuurd. Je kon het stadje alleen in en uit via vier poorten. "En deze werd soms geschetst als een achterafpoortje, maar daar ben ik helemaal niet zo zeker van. We gaan het deze week ontdekken", zegt Van der Feest.
De Schoonrewoerdse Poort is gebouwd in de periode van 1382 tot 1400. De binnenpoort was onderdeel van de stadsmuur. Daaromheen lag een stadsgracht. Aan de overzijde van de brug, die over de gracht lag, moet volgens een tekening uit 1750 een buitenpoort hebben gestaan.